Lauri & Satu: "Karnevaalit" – riemastuttavaa urbaania folkia Vantaanjoen suiston rämeiköstä

Lauri "Arno" Ankerman ja Satu Lankinen esittävät ensimmäisellä yhteisellä levyllään poikkeuksellista suomalaisen, eteläeurooppalaisen ja angloamerikkalaisen perinnemusiikin sekoitusta. Välillä pompahdellaan melkein lastenmusiikin puolelle kansanmusiikkia unohtamatta.

Lauri Ankerman on helsinkiläinen muusikko joka tunnetaan esimerkiksi kappaleestaan Pallogrillimies jokusen vuoden takaa. Satu Lankinen on muusikko ja musiikkipedagogi joka soittaa ties minkälaisia instrumentteja pääsoittimenaan kuitenkin haitari.

Levyllä käytetään soittimena muunmuassa jouhikkoa, reboloa, kakkupeltiä, hanurinläpsytystä, olutpulloa, röyhtäilyä, hirvensorkkia, månmarkpipaa ja koiraa!!!
Levyn on tuottanut bluesministerinäkin tunnettu Esa Kuloniemi ja kokonaisuus on pysynyt hyvin käsissä.

Karnevaalit käynnistyy mainiolla Kaksi aurinkoa-kappaleella joka vie meidät aurinkomatkalle, tosin vähän erilaiselle kuin normaalisti on totuttu.

Muista kappaleista täytyy mainita ainakin Kirsty MacCollin ja Poguesin tunnetuksitekemä Fairytale of New York josta Ankerman on tehnyt todella upean käännöksen nimellä Kallion joulusatu. Hieno video kannattaa myös katsoa Youtubesta.

Rommilaulu on hilpeä haitarivetoinen havaijilaisvaikutteinen oma biisi.
Whon Squeeze box saa suomalaiseksi nimekseen Äidin hanuri ja se sisältää sitä hanurinläpsytystä.

Omaa tuotantoa oleva Laivoja katsomaan on kauniin surumielinen balladi joka poikkeaa levyn muuten iloisesta meiningistä edellämainitun joulusadun ja Ankermanin Ikkunan kanssa. Myös traditionaalinen Kannattiko lähteä edustaa vakavampaa puolta. Tässä Sadun hieno laulu pääsee oikeuksiinsa.

Porvarit taas on vanha ranskalainen työväenlaulu (säv. Brel - Cortinovis /suom.san. Ryömä). Voi vain kuvitella minkälaisen "kansannousun" biisi saa pubikeikoilla aikaan!
Levyn päättävä traditionaalinen sävellys Karnevaalit loppuu on taas vakavammasta päästä.

En ole koskaan ollut mikään kansanmusiikin suuri ihailija mutta Laurin & Sadun Karnevaalit-levy puolustaa ehdottomasti paikkaansa. Touhu on niin vilpitöntä, hauskaa ja orgaanista ettei siitä voi olla pitämättä.

Lauri & Satu: Karnevaalit (Turenki Records 2019)

08.05.2019
|
Reima Lindroos
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy