Long John featuring Dr Helander – ajattoman juurevaa musiikkia

Ihan aluksi ei voi kuin ihmetellä, että postileiman mukaan tämä singlen sisältänyt kirje, oli kulkenut liki kuukauden pääkaupunkiseudulta tänne Etelä-Pohojanmaalle… No, hitahasti hyvä tuloo, sanotahan.

Long John eli tutummin Juha Ahvenainen, on tuttu John and Jason duosta. Levylle hän otti mukaansa muusikkokaverinsa, jotka ovat: Ilkka Helander (Dr Helander), soolokitara; Antti Ahvenainen, urut; Leevi Leppänen, rummut; tuotanto ja studiohommat. Juha Ahvenainen hoitaa laulupuolen ja akustisen kitaran.

Ykkösbiisi on Juhan käsialaa ja kakkosbiisissä on mukana ollut Juhan lisäksi Jason Laine.

CD sinkut taitavat olla nykypäivänä aika harvinaisia tekeleitä, ainakin kahden biisin levyt, mutta mielestäni pikkusinkku antaa hyvän kuvan siitä, minkälaista musiikkia yhtye/artisti esittää.  Laitoin levyn soimaan ja kitarasoundista tuli mieleen heti Mark Knopfler ja Dire Straits. Kuuntelin levyn läpi muutaman kerran ja hienosti pojat yhdistelevät bluesia, kantria, poppia ja hiukan rockiakin. Hyvin juurevaa soittoa ja laulua.

Ykkösbiisi Eagle’s Eye kertoo kotkan sanoin vapauden tunteista ja kakkosbiisi Right or Wrong siitä, miten muusikko, joka on jättänyt taakseen kilometrejä, miettii tulevaisuuttaan. Silti mukavan rauhallisia esityksiä molemmat ja korkealla ammattitaidolla tehtyjä. Kuulee kyllä sen, että juurimusiikkia on kuunneltu, eli juuret ovat syvällä hallussa.

Tyylillisesti sanoisin, että hyvin 70 lukulaista tavaraa, varsinkin kakkosbiisi,  jollaisia mielellään kuulisi enemmänkin. Juhan ensisinglehän julkaistiin jo 1970, eli ei siis ihme, että soundimaailma on sieltä vaikutteita saanut.

Kahdesta kappaleesta ei paljon enempää voi kirjoittaa – muuta kuin sen, että hyvin tämä kokonaisuus toimii ja lisää odotetaan. Tälle olisi markkinoita maailmallakin ihan varmasti. Sen verran tyylikästä musisointi on.

Long John featuring Dr Helander, cd-single (Rootman Music, 2021)

21.06.2021
|
Jari Salo
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy