Maire Mairenki & Itävalta – Miksi join talon

ImageMaire Mairenki & Itävalta lähestyy toimitusta Miksi join talon -nimisellä pitkäsoitolla. Levy alkaa mielenkiintoisella, jopa elokuvamaisella introlla, jonka äänimaailma ja minimalistisuus käyvät iholle. Aloitus muistuttaa enemmän äänikirjaa tai kuunnelmaa kuin musiikkialbumia.Levyn nimikkoraita on tarttuva ja mieleenpainuva, vaikka instrumentointi on niukkaa ja vähäeleistä.  Sama meno jatkuu koko levyn, reilut puoli tuntia kellottava albumi on tarkoin harkittu ja taidokkaasti rakennettu kokonaisuus.

Maire Mairenki & Itävalta on musiikillisesti minimalistinen, mutta silti monipuolinen yhtye, joka ei pelkää kokeellisuutta. Äänimaailma on pelkistetty, mutta dynaaminen ja raikas.

Albumin biisimateriaali on tasaisen vahvaa, ja mieleen tulee mieleen onko levyllä tarkoitus kertoa tarina?
Mukaan mahtuu useita genrejä ja alun puheintro on vain jäävuoren huippuu – levyn viides raita, Anna takaisin mun kuteet, onkin sitten ehtaa bluesia joka nuotilla ja soinnulla.Sanoituksellisesti Maire Mairenki & Itävalta tarjoilee puhuttelevia teemoja ja ajatuksia herättävää kerrontaa. 

Kaiken kaikkiaan Miksi join talon on haastava kokonaisuus, joka avautuu kertakuulemalla vain osittain. Levy vaatii kuuntelua ja tuntuu myös kestävän aikaa.

Bändin sävellyskynä on terävä kuin neula, jokainen soittaja tietää paikkansa, eikä levyltä löydy mitään huonoa.
Jään mielenkiinnolla seuraamaan, mitä yhtye keksii seuraavaksi, rima on nyt jo todella korkealla! 

Maire Mairenki & Itävalta: "Miksi join talon" (Eastern Reign Records, 2020)