Mika Nuorva: "Tähtiportti" – suurten kysymysten äärellä

Levyn aloittavassa laulussa laitetaan kuolemalle kapuloita rattaisiin ja tanssitaan painovoimaa uhmaten kuin viimeistä päivää. Lauluissa käsitellään elämää ja kuolemaa, jumalia ja maailmankaikkeutta, noin niin kuin aluksi.


Ensikuulemalta levy tarraa mukaansa, Mikan ääni on ilahduttavan luonnollinen, eivätkä tekstit ole sieltä kevyimmästä päästä. Alun jälkeen levy jatkuu Tom Waitsin mieleeni tuovalla "Exodus"-tangolla – Siis ilman Waitsin lauluääntä. Tekstissä on syvyyttä ja toteutuksessa vastaavaa huumoria.

Levyn kolmas kappale on mielestäni kokonaisuuden sielullinen helmi. "Jumala on muovailuvahaa" lähtee reippaasti käyntiin harva-meistä-on-rautaa -riffillä ja laulu kuulostaa riemuisalta uskontokriittiseltä kannanotolta.
Pikaisen taustatutkimuksen jälkeen hämmästyn löytäessäni Mika Nuorvan taustalta körttigospel-historiaa.
Omat kokemukseni kirkollisista piireistä ovat jääneet korkeintaan pintaraapaisuiksi. En tiedä voisiko uskonnollinen radiokanava soittaa tätä soittolistallaan? No, toteutus on kuitenkin juhatapiomaisen onnistunutta. Soisin soittavan. Ehkä kirkollisten piirienkin suvaitsevaisuus laajentuisi?

"Ihana Tuntematon" on kaunis tunnelmapala, ensikohtaamisen tarina jonka soisi olevan totta. Varma hitti.
Pianovetoinen "Kainuu" tuo mieleeni Laura Sippolan laulut, alun jälkeen kappale kasvaa kuoron kanssa vahvaksi maaseutupoliittiseksi kannanotoksi.
"Surupuu" saa aluksi mieleni harhailemaan esikristillisen ajan karsikkopuiden joukkoon, mutta laulu kasvaakin osoittamaan kulutusyhteiskunnan epäkohtia.
"Linnunradan alla" on kaunis rakkauslaulu. Elämänjanon herättäminen on suurimpia asioita, joita rakastuminen tuo tullessaan. On hienoa, että Mika Nuorva on löytänyt tämän viisauden kiteytyneenä lauluunsa.
Levyn päättävällä kappaleella Mika Nuorva etsii elämän suurempaa tarkoitusta, universumin ja ymmärryksen rajoja, Tähtiporttia. Ja taitaa sen kappaleen lopulla löytääkin.

Mika Nuorva on kirjoittanut saatteeksi: "Mitä enemmän ajattelen tällä levyllä esiintyviä aiheita, sitä vähemmän niistä mitään ymmärrän. Täytyy vain laulaa ja katsoa mitä tapahtuu."
Lausahdus lienee turhan vaatimaton disclaimer.


Mika Nuorva - Tähtiportti
Humble House Records (HUMBLECD56, 2021)

20.09.2021
|
Ari Vanha-Majamaa
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy