Moonlight Sorcery: ”Piercing Through the Frozen Eternity” – ysäriblackiä kuunvalon hämärässä

Image

2018 perustettu kotimainen Moonlight Sorcery suorittaa väkevän sisääntulon mustan metallin areenalle räväyttämällä tiskiin viiden kappaleen mittaisen debyytti-EP:nsä. Nuorilla bändeillä on usein ongelmana materiaalin epätasaisuus, joten lyhytsoitto onkin mitä mainioin keino markkinoida entuudestaan tuntematonta bändiä napakasti vailla huolia täyspitkän albumin tyypillisistä sudenkuopista, kuten täytebiiseistä ja suvantokohdista.

Kolmimiehinen tamperelaisyhtye avaa pelin black metallin perinteitä kunnioittaen syntikkavetoisella introlla, jossa maalaillaan hyytäviä pakkasmaisemia korpimaiden ylle. Intron pianomelodia toimii sinänsä ihan hyvin, mutta se on lopulta kuitenkin varsin tavanomainen, eikä mitenkään erityisen mieleenpainuva.

Kakkosbiisi For Thy Light Is Ice laittaakin sitten isomman vaihteen silmään ja osoittaa, että yhtyeeltä ei talenttia puutu. Kappaleesta välittyy 90-luvun sinfonisen black metallin raaka elinvoimaisuus, jota täydennetään näyttävästi moderneilla melodisilla kitarasooloilla. 

Neljäs kappale Wolven Hour on EP:n näyttävin teos. Siinä yhtye näyttää kuinka heavyriffit naitetaan tyylillä melodisen black metallin ikiaikaiseen pimeyteen. Kun samassa kappaleessa kuulee vaikutteita niin Emperorilta, Mörk Gryningilta kuin Acceptilta, niin ollaan ehdottomasti oikean verikoston tiellä.

EP:n päättävä Hauta-alttari on myös todella hyvä sekoitus äärimetallin synkkyyttä, tunnelmallista kitarointia ja heavyn perinteisempää sointumaalailua. Biisistä tulee fiilis, että tältä WASP kuulostaisi Black metal -kaapuun puettuna.

Moonlight Sorceryn esikoisjulkaisu on kaikin puolin toimiva ja massasta erottuva luomus, josta huokuu tietynlainen postiviinen naiivius, joka antaa sille oman pikantin erikoismausteensa. Materiaali on laadukasta ja kappaleisiin on saatu hienosti vangittua ysäriblackin hyytävä fiilis, jota on täydennetty eeppisillä kitarasooloilla sekä heavyvaikutteilla. Sovitusratkaisut ja kappalerakenteet ovat tavallista mielenkiintoisempia ja myös sävellykset toimivat pääasiassa hienosti, vaikka välillä matkataankin melko tutunkuuloisten ja turvallisten sointukulkujen sotatantereella.

Yhtye on näköjään jo ehtinyt julkaista myös seuraavan EP:n, joten odotankin mielenkiinnolla, mihin suuntaan Moonlight Sorcery kakkosjulkaisullaan suuntaa. Se on selvää, että odotukset ovat debyytin myötä korkealla.

Moonlight Sorcery: Piercing Through the Frozen Eternity (Avantgarde 2022)