Neil Young with Crazy Horse: ” Barn” – perinnemusaa Neilin ja Horsen malliin.

Image

Youngin toinen uudessa asuinpaikassa Coloradossa äänitetty albumi tarjoaa taas pikkuisen eri kulman kanadalaisamerikkalaisen tai canericanin niinkuin levyllä lauletaan rockjärkäleen tuotantoon.

 

Frank ”Poncho” Sampedro on poissa ja kyllähän sen huomaa, mutta hienosti uusvanha horselainen Nils Lofgren hänet paikkaa ja tuo omia näkemyksiään esille kuten heti aloitusraidan Song of the Seasons haitarissa. Biisi on kaunis perinnepläjäys.
Bassossa on totuttuun tapaan Billy Talbot ja rummuissa Ralph Molina.

Kakkosraita on sitä mitä täältä on tultu hakemaan: Heading West on juuri sitä likaista, epävireistä, puolihuolimatonta ja silti niin vakuuttavaa Neiliä & Horsea minkä vuoksi tähän ryhmään ei voi lakata uskomasta!

Valitettavasti Barn-levynkin suurin synti ovat ei-niin-hyvät kappaleet: viimeisin useampia loistavia kappaleita sisältänyt uusi NY-levy taisi olla Psychedelic Pill vuodelta 2012.

Human Rage on kiihkeä biisi, joka noudattaa 1989 ilmestyneen Eldorado-ep:n suoraviivaisia linjoja.
Tumblin Thru the Years taas kuulostaa 60-luvun puhtoiselta jenkki-iskelmältä.

Seuraa Welcome Back, hieno biisi joka kiteyttää myös jotain olennaista kitaransoitosta, laulusta, biisinteosta ja tulkinnasta: tässä meillä on ne kaikki!
Welcome Back on ehdottomasti yli kahdeksanminuuttisessa jylhyydessään Barn-levyn avainbiisi ja olisi ollut loistava lopetus albumille mutta ei, Neilin pitää vielä laittaa yksi suht tyhjänpäiväinen lallatus Don ́t Forget Love loppuun. Olisi luullut että tuottajana pitkästä aikaa toimineen Niko Bolasin sisäiset kellot olisivat soineet, mutta näin ei ole käynyt.

Hienoa, että vanha mies vielä taustajoukkoineen jaksaa. Neil Young on itselleni tärkein ja eniten antanut artisti. Viime aikoina hän on keskittynyt livelevyihin ja julkaisemattomaksi jääneisiin levyihin ja niitähän riittää uran varrella. Ensi vuonna pitäisi tulla jo Archives 3 ja parikymmentä muuta arkistojen aarretta. Mutta upeaa nähdä että uutta materiaaliakin vielä syntyy.

More Barn! Levyn kansitaide on mainittava erikseen, siksi hienoa on jälki. Itseä harmittaa, kun ei ole kuin cd-versio, vinyylillä kuvat pääsisivät aivan eri ulottuvuuteen.
Upea kansikuva coloradolaisesta ladosta, takakannen sisältä kuvattu ikkuna ja tekstiliitteen pystypianokuva tekstilappuineen. Taiteellisesta suunnittelusta vastaa Jenice Heo.

Enemmän vain Heading West ja Welcome Back -biisien tyylistä kamaa ohjelmistoon niin ainakin täällä tykätään!

Neil Young with Crazy Horse: ”Barn” (Reprise Records, 2021)