Neil Young: The Times – live-ep Youngin poliittisista lauluista

Levy on tosiaan seitsemän biisin mittainen ep jolla Neil esittää mies ja kitara-periaatteella poliittisimpia laulujaan, mausteena yksi Bob Dylanin kappale.

 

The Times on äänitetty Youngin kuistilla. Sen alanimenä onkin Porch Episode. Äänittäjänä on mitä ilmeisimmin ollut Youngin nykyinen vaimo, näyttelijänä parhaiten tunnettu Daryl Hannah, joka vastaa myös kansitaiteesta. Levyssä lukee näissä kohdin vain dhlovelife.

The Timesin materiaali on julkaistu jonkin aikaa ennen levyä Neil Youngin omalla nettikanavalla www.Neilyoungarchives.com missä on muutenkin valtavasti Youngin materiaalia.
Levy alkaa Alabama-kappaleella (Harvest-levyltä vuodelta 1972). Hyvin sujuu soitto ja laulu ensi kuussa 75 vuotta täyttävältä mestarilta.
Sitten Campaigner (Decade-kokoelma 1976), vähän vähemmän tunnettu Young-laulu, jonka tekstissä ”even Richard Nixon has got soul”.
Vuorossa Ohio (CSN&Y-single 1970). Vahvaa tekstiä Kentin yliopiston verilöylystä 1970, jolloin poliisit tappoivat neljä ja haavoittivat yhdeksää nuorta.
Ainoa lainabiisi on Bob Dylanin The Times They Are a Changin. Klassikko jos mikä, ja tällä biisillä saa huuliharppukin kyytiä.

Uudelleen tekstiltään päivitetty Looking for a Leader 2020 (Living With War 2006) on uudempaa, mutta yhtä pätevää materiaalia.
Seuraavaksi Young-klassikko Southern Man (After The Gold Rush 1970). Tänä vuonna 50 vuotta täyttänyt laulu puolustaa paikkaansa maailman parhaimpien laulujen joukossa. Taas kuullaan huuliharppua…

Viimeisenä vaan ei vähäisempänä Little Wing (Hawks & Doves 1980). Ei se Hendrixin biisi, vaan Neil Youngin oma kappale. Tämä sisältää oudon yhtäkkisen lopetuksen, jolloin Daryl pyytää Neililtä ”Don ́t go”. Young palaa takaisin ja vie laulun loppuun. Tämä varmaan toimii videolla muttei kovin hyvin levyllä. Tätä Porch Episode -videota en ole nähnyt.

Neil Youngin The Times on tiivis paketti lauluja usealta vuosikymmeneltä ja osoittaa miehen olevan ikääntymisestään huolimatta vielä kovassa vedossa. Lisää levyjä pitäisi olla tulossa vielä runsaasti, ainakin vanhaa arkistomateriaalia ja keikkataltiointeja.


Neil Young: The Times (Reprise, 2020)

28.10.2020
|
Reima Lindroos
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy