Niemi: "Spiraalit / Spirals" – uusia ja vanhoja tuutulauluja

Image

Suomalainen kansanmusiikki ammentaa menneestä, mutta jatkuvasti uudistaen. Inka Niemi on keskittynyt suomalaisiin tuutulauluhin. Toteutus on hallitun taidokas.

 

Tuutulaulut ovat ikivanhaa lauluperinnettä, onhan niiden alkuperä ajassa ennen soittimien syntyä. Samankaltaisia rauhoittavia melodialinjoja voi löytää niin flamencosta kuin suomalaisesta kansanperinteestä.
Yleensä tuutulauluja on kuultu levyn lopettavana rauhoituksena. Kanteleensoittaja ja laulaja Inka Niemi on päättänyt viedä ajatuksen pidemmälle ja koonnut täyden albumillisen tuutulauluja.
Mukana on toki muutama vanhempikin (Tuu tuu tupakkirulla, Soua sorsa) mutta suurin osa on Niemen omasta kynästä peräisin. Laulut perustuvat pitkälti lauluun – niin kuin tuutulaulut yleensä perustuvat – ja kanteleen luomaan ambientiin äänimaisemaan.
Apunaan Niemellä on kuitenkin joukko ammattimuusikoita, jotka tekevät äänimaisemaan modernin klangin. Flyygelitorvi soi kaihoisasti ja kokonaisuus soi avarasti.

Albumillinen tällaista musiikkia vailla suurempaa dynamiikkaa voi olla jollekin liikaa, jollekin juuri sitä mitä haluaa. No ainakin levy tekee sen mikä on tuutulaulujen tarkoituskin: rauhoittaa. Levyn kanssa on mukava nukahtaa.
Odotan kiinnostuneena seuraavaa tallennetta. Aikooko Niemi tehdä tuutulauluista itselleen genren vai onko seuraavan levyn konsepti jotain muuta? Riittääkö tuutulauluissa vielä ammennettavaa?

Niemi tähtää ulkomaisille markkinoille, mikä voi olla viisasta. Onhan tämän kaltaisella healing- tai rentoutusmusiikilla laaja tilaus hektisessä maailmassa.
Suomalaisuus luo koko konseptiin vahvaa eksotiikkaa ja mielikuviahan tässä tietysti musiikin ohella myydäänkin. Tämä kaikki näkyy kansitaiteesta lähtien.
Tekstit on käännetty myös englanniksi. Levy-yhtiö Bafe’s Factory on myös ilahduttavalla tavalla vienyt maailmalle suomalaista musiikkia – niin rootsikkaampaa americanaa kuin perinteistä kansanmusiikkia – osoittaen, että listamusiikin ulkopuolelle jää paljon elinvoimaista musiikkia, jolle on laajempaa kysyntää.

Inka Niemi: Spiraalit / Spirals (Bafe’s Factory, 2020)