Olli Soikkeli Quartet: "Lentement Mademoiselle" – häikäisevää ilotulitusta

|
Image

Django-tulkinnoillaan maailmanmaineeseen noussut kitaravirtuoosi Olli Soikkeli jatkaa yhteistyötään pianisti Marian Petrescun kanssa. Kolme vuotta sitten Soikkeli julkaisi trionsa kanssa levyllisen Oscar Petersonin hengessä soitettua vanhan liiton jazzia. Samalla nahkansa luonut kitaristi esitteli uuden soundinsa, jossa puoliakustinen jazzkitara soi yhdenvertaisena pianon kanssa. Sipoon E-studiossa kahdessa päivässä taltioitu Lentement Mademoiselle jatkaa samaa linjaa, ja samalla trio on laajentunut kvartetiksi. 

Levy on kahden mestarillisen solistin areena. Petrescu, Romanian lahjan Suomelle, on pianonkoskettimilla virtuoosi, jonka soitto ryöpsähtelee kuin täysin pitelemätön luonnonvoima. New Yorkissa uraa luonut Soikkeli on kuulaalla jazzsoundillaan kontrolloidumpi – tosin kummallakaan ilmaisu ei tekniikan puutteesta jää kiinni.

Vaikka virtuositeetti ei ole levyä määrittelevä juttu, on suorastaan hengästyttävää kuunnella herrojen soittoa raidalla Limehouse Blues (Philip Braham). Django Reinhardtin ja lukemattomien muiden versioiman biisin aloittaa kitarasoolo, joka kertoo millaisesta maailmanluokan pelimannista on kyse. Soikkelilla on uskomaton kyky pitää soitto pehmeän notkeana nopeimmassakin tempossa. Sen jälkeen komppi tipahtaa pois ja alkaa Le Mansin kilpa-ajot, jossa kuskina on yksi mies. Petrescun soiton nopeus ylittää jo käsityskyvyn. Huh-huh!

Hauskuutta jaellaan muillakin raidoilla, mutta se on (onneksi) vain yksi osa bändin maagista kemiaa. Komppipari Joonas Tuuri (basso) & Aleksi Heinola (rummut) hoitavat pestinsä mallikkaasti ja antavat tähtien loistaa. 

Dynaamiset vaihtelut ja soiton sulavuus tekevät levystä äärimmäisen helposti lähestyttävän. Loppua kohti lähestyttäessä tulee ikivihreä Sunrise, sunset (Jerry Bock), joka osoittaa, että tämä bändi voi versioida aistikkaasti tyylillä mitä vain. Levyn päättävä Antonio Carlos Jobimin Luiza tuudittaa kuulijan Soikkelin samettiseen soittoon.

 

Olli Soikkeli Quartet: Lentement Mademoiselle

(Omakustanne, 2022)

••• 

Tämä levyarvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2022.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.