Pääesiintyjät: "Lauluja laitakaupungilta" – tarttuvia biisejä ihan omalla meiningillä

Image

Mahtipontisella nimellä varustettu Pääesiintyjät aloitti Francinen suomenkielisenä sivukokoonpanona jo yhdeksänkymmentäluvulla tehden pitkäsoiton nimeltään Pitkäsoitto.

Montaa keikkaa ei tuolloin tehty, vaikka idea suomenkielisestä rockabillybändistä olisi varmaan kantanutkin. Francine polkaisi kumminkin uuden vaihteen tuolloin päälle ja niinpä Pääesiintyjien uutta tulemista saatiin odottaa Vesa Haajan agenttiseikkailuista vapautumiseen asti.
Ajatus bändin linjastakin tuntuu hieman jalostuneen vuosien odottelun myötä. Nyt on vuorossa bändin kolmas pitkäsoitto sen ensimmäisen jälkeen.

Mistä sitten on kyse?
Alkuperäinen Francine-kaksikko Pete Salomaa ja Mika Jokinen tuovat Pääesiintyjien yhtälöön suomennettavaksi francinebiisejä ja neobillymausteita. Vesa Haaja taasen tuo mukanaan muun muassa kokemuksensa suomenkielisten käännöshittien teosta Esa Pulliaisen opein. Mukana uudessa kokoonpanossa on rumpali Timo Järvinen.

Yhtälön lopputuloksesta esimerkkinä käy levyn aloittava Kaunis Veera. Pohjana on Francinelle tutun Guana Batzin versio Elvis Costellon hienosta Radio Sweetheart -hitistä, joka taipuu Pääesiintyjillä ilahduttavaksi suomiromanttiseksi rillumarei-billyhölkäksi.
Long Tall Texans -introlla käynnistyvä Tauno ja Ansa toistaa saman tempun. Hymy nousee korviin kuunnellessa. Näin sitä tehdään radioystävällistä neo-rockabillyä iskelmäradioon!
Harkitun laskelmoitua? Kyynisyys syrjään, kyllä toimii – niin levyllä kuin livenäkin. Ja miksei vaikka marketin tai kahvilan taustamusiikkinakin.

Tarttuvia lauluja nämä laitakaupungin laulut ovat kaikki. Näistä huomaan Öisten Varjojen jäävän soimaan omaan päähäni päällimmäiseksi. Kappaleen originaali on kanadalaisen Creepshown psychobillyballadi Garden. Niin hieno kuin alkuperäinen Garden onkin, niin Pääesiintyjien versio kestää komeasti vertailun.

Näin bändin ihan kunnon tanssilavalla Ruuhijärvellä kesällä 2022. Vesa Haajan pisimmät juuret omaava Whistle Bait oli yksi illan esiintyjistä. Nomen est omen. Pääesiintyjät oli nimensä mukaisesti esiintymisvuorossa viimeisenä.

Pääesiintyjät: Lauluja laitakaupungilta

Bluelight Records (2022, BLR 33220 2)