Pauanne: “Pauanne” – maailmanmusiikillisia ”soundiaffekteja”

Pauanne yhdistää kekseliäällä ja maukkaalla tavalla arkistoäänitteitä, kansanmusiikillista viulutyöskentelyä, urkusoundeja, preparoitua pianoa, rumpuja, perkussioita, kiippareita ja ohjelmointia. Tuloksena on komposiittiäänimaailmoja eri vuosisadoilta ja eri musiikkikulttuurien soundimaailmoista maukkaasti esitettynä.

Paikoittain musiikilliset tapahtumat ja äänilähteet ovat niin hauskoja, että pitää heti kuunnella biisi uudestaan.

Pauanteen muodostavat Kukka Lehto (viulu, laulu, mandola ja piano), Tero Pennanen (Hammond B3, preparoitu piano, koskettimet, harmoni, ohjelmointi, kukkopilli, timple, lusikat, symbaalit ja rammerdrum) sekä Janne Haavisto (rummut ja perkussiot).
Eri biiseissä levyllä esiintyvät myös Karoliina Kantelinen (laulu) ja Mikko Hassinen (darbuka). Lisäksi joukko arkistoäänitteille tallennettuja kansanlaulajia menneiltä vuosikymmeniltä.

Levyn kappaleet on säveltänyt Lehto sekä Lehto ja Pennanen yhdessä. Sovitukset ovat tehneet Lehto ja Pennanen sekä muutamaan kappaleeseen koko Pauanne. Puolet biiseistä on sovitettu tai sovellettu trad.-kappaleesta.

Pauanne-levyllä yhdistyy vanha ja uusi genrerajoja ylittäen. Esimerkiksi kappale 5 ”Taivallahden poluilla” ei välttämättä paikallistu mihinkään tiettyyn alueeseen, vaan on ”monikansallista” maailmanmusiikkia. Sen rytmi- ja perkussioelementeissä on afrikkalaista tunnelmaa ja ihan kappaleen lopun urku-urinoissa modernin ”taidemusiikin” eksentrisimpien teosten virtailua.

Levyn soundimaailma on selkeä ja hyvin mietitty. Yleissoundi on pehmeä, mutta napakka. Viulun korkeampi rekisteri on kirkas ja kuulas, mutta pehmeä. Viulusoundi sopii hienosti yhteen hammondmaisen urkusoundin kanssa, kuten käy ilmi erityisesti kappaleessa 6 ”Juliaana”, jossa instrumenteilla soitetut linjat leikittelevät kontrapunktinomaisissa kiehkuroissa. Matalat taajuudet eivät puske ylipintaan, vaan ovat läsnä maltillisina, selkeinä ja korkeampia taajuuksia kannatellen. Levyn soundit ovat hyvänkuuloiset.

Levyn on äänittänyt Pauanne sekä Ilkka Herkman, miksanneet Lehto ja Pennanen ja masteroinut Svante Forsbäck. Tuottajana on toiminut Pauanne. Levy on julkaistu Sibelius Akatemian Kansanmusiikkiosaston julkaisusarjassa numerolla 168.

Suosittelen vahvasti, kansan- ja maailmanmusiikkien, rokin, popin ja progen ystäville – ja kaikille muillekin!

Pauanne: “Pauanne” (Nordic Notes, 2019)
 

27.09.2019
|
Toni Honkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy