Pekka Tiilikainen & Beatmakers: "Ainutlaatuinen" – rautalankaista suomiromantiikkaa

Image

Rautalankakitaraa, kummitussaarien historiaa ja suomiromantiikkaa – sitä kaikkea sisältää Pekka Tiilikaisen luotsaaman Beatmakersin varsin ansiokas albumi.

Beatmakers on loihtinut tyylikkään soundtrackin valoisiin kesäiltoihin, joissa voidaan olla yhtä hyvin mahonkiveneellä kimmeltävillä saaristomeren aalloilla tai krominkiiltoisissa cruising-illoissa.
Beatmakers luottaa pääosin omaan materiaaliin – tämä on mielestäni hienoa usein lainamateriaalia kierrättävässä genressä. Oman materiaalin suuresta määrästä huolimatta 1950-luvun tanssilavaestetiikka toteutuu suvereenin vahvana toteutuksena.

Tätä kirjoittaessani Suomen leijonalauman kultajuhlat Mantan patsaalla taitavat olla yhä käynnissä. Pekka Tiilikaisen & Beatmakersin suorituksessa on jotain samaa kuin Jalosen leijonien saumattomassa yhteistyössä. Vastapuoli saattaa toki kritisoida, että tämä on tylsää lätkää, mutta se toimii ja kultaa tulee.

Ainutlaatuinen on ruotsalaisen Fatboy-ryhmän loisteliaan The Way We Were -kappaleen käännös ja Pekka Tiilikaisen duettoparina on Justiina Luukaslammi. Justiina löytää äänestään hienosti originaaliversiolla Thomas Pareigisin kanssa vierailevan Sarah Dawn Finerin äänensävyn.
Pekka Tiilikainen & Beatmakers on versioinut aiemminkin Fatboyta ja Ainutlaatuinen sopii hienosti yhteistyön jatkoksi.

DeSoton kyydissä ovat niin sikaria tupruttava tehtaanjohtaja kuin Pilsu Koposen kynästä karanneet Uholan veljeksetkin.

Instrumentaaleja levyllä on kaksi. Nämä shadowsmaiset helmet tuovat viidentoista kappaleen joukkoon mukavasti ryhtiä ja pitävät mielessä ettei soittopuolellakaan tasoitusta anneta kenellekään.

Jon & Sondra Steele levyttivät originaaliversion My Happiness -laulusta, josta myöhemmän hittiversion teki Connie Francis. Kaltaiselleni musiikinharrastajalle tutumpi on tarina Elviksen ensilevytyksestä yksittäiselle asetaattilevylle.
My Happiness on saanut Pekka Tiilikaisen omat Onnenkuu- käännössanat jo 1980-luvulla. Käännöslupa on saatu rajoitetuin tekijätiedoin vasta tälle julkaisulle. Ensimmäinen käännös tämä ei kappaleesta ole, mutta pidän Beatmakersin versiosta enemmän kuin Esko Rahkosen aiemmasta Onneni-käännöksestä, joka toteutui Kullervon sanoin.

Taksikuski leikittelee kaurismäkeläisellä tarinallaan. Pete Lapintien vauhdikas pianosoolo antaa kyytiä verenpunaisen taivaan jäädessä peruutuspeiliin ammuskelun jälkeen, kun ollaan matkalla mihin vaan, vaikkapa Andorraan. Ylivoiman täydentää Taksikuskin tarinasta vastuussa oleva Tapani Bagge.

Pekka Tiilikainen & Beatmakers - Ainutlaatuinen
(Wanaja Music, WMCD-002)