Nayteikkuna

Riitta Paakki Quartet: "Piste" – täysosuma

Riitta Paakki Quartet on kokoonpanon toisella levyllään tehnyt tyylikkään ja hienostuneen levyn täynnä jazzia, jota on ilo kuunnella.

 

Kun on jazzista kyse, kaltaiseni - ei niin kovin syvälle jazzin syövereihin uponnut - kuulija helposti jää murehtimaan, onko itse riittävän taitava kuuntelija näin hienolle musiikille. Tämä levy sisältää kerroksia, joista ansioituneemmat harrastajat varmasti saavat yltäkylläisesti ravintoa jazzinnälkäänsä, mutta pintakerroksen harmoniat ja melodiat ovat kutsuvia - eivät sisäänpäinkääntyneitä. Kannet ovat graafisesti hienot, paketti on kasassa.

Levyn aloittavassa Rebecca-kappaleessa kuullaan piano-intron jälkeen komeasti kappaleelle ryhtiä tuova Antti Lötjösen kontrabassosoolo ennen Manuel Dunckelin saksofonia. Ja sitten ollaankin jo Joonas Riipan tahtien mukana vauhdissa.

Jokainen soittaja saa Riitan kvartetissa hyvin tilaa. Bändi on hyvä ja tasapainoinen. Äänitys on ensiluokkainen.

Sävellykset ovat hienoja ja antavat taitavien muusikoiden improvisoinnille selkeät kehykset.

Levyn toinen raita Garag vie minut mukanaan takaa-ajokuvastoon New Yorkin kaduille Jimmy "Popeye" Doylen kanssa tai ehkä San Franciscon kaduille "Dirty" Harry Callahanin ja Frank Bullittin seuraksi. Seuraava kappale Pilot on vähintäänkin yhtä vangitseva kokemus, Riitta Paakin soitto on tässä kuin Thelonious Monkia, mutta tätä pehmeämpänä, keinuvampana versiona jostain aamuyön usvan läpi. Kaunista.

Riitta Paakki on tehnyt sävellykset edellisenä talvena Pariisissa. Olen erottavinani kaikuja vanhoista kansansävelmistä, välillä ollaan 1970-lukuisissa suomalaismaisemissa ja välillä taas käydään bebop-vauhtia hakemasssa 1950-luvun amerikasta. Levy on soundeiltaan yhtenäinen, mutta vaihtelua on sävellysten monipuolisuuden ansiosta. Levyn viimeisen Pisteen jälkeen tekee mieli kuunnella sama levy uudestaan. Lempikappaleeni näistä? Garag.

Riitta Paakki Quartet: "Piste", Flame Jazz Records (2020, FJRCD005)

14.04.2021
|
Ari Vanha-Majamaa
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy