Riitta Paakki Quartet: "Piste" – täysosuma

Riitta Paakki Quartet on kokoonpanon toisella levyllään tehnyt tyylikkään ja hienostuneen levyn täynnä jazzia, jota on ilo kuunnella.

 

Kun on jazzista kyse, kaltaiseni - ei niin kovin syvälle jazzin syövereihin uponnut - kuulija helposti jää murehtimaan, onko itse riittävän taitava kuuntelija näin hienolle musiikille. Tämä levy sisältää kerroksia, joista ansioituneemmat harrastajat varmasti saavat yltäkylläisesti ravintoa jazzinnälkäänsä, mutta pintakerroksen harmoniat ja melodiat ovat kutsuvia - eivät sisäänpäinkääntyneitä. Kannet ovat graafisesti hienot, paketti on kasassa.

Levyn aloittavassa Rebecca-kappaleessa kuullaan piano-intron jälkeen komeasti kappaleelle ryhtiä tuova Antti Lötjösen kontrabassosoolo ennen Manuel Dunckelin saksofonia. Ja sitten ollaankin jo Joonas Riipan tahtien mukana vauhdissa.

Jokainen soittaja saa Riitan kvartetissa hyvin tilaa. Bändi on hyvä ja tasapainoinen. Äänitys on ensiluokkainen.

Sävellykset ovat hienoja ja antavat taitavien muusikoiden improvisoinnille selkeät kehykset.

Levyn toinen raita Garag vie minut mukanaan takaa-ajokuvastoon New Yorkin kaduille Jimmy "Popeye" Doylen kanssa tai ehkä San Franciscon kaduille "Dirty" Harry Callahanin ja Frank Bullittin seuraksi. Seuraava kappale Pilot on vähintäänkin yhtä vangitseva kokemus, Riitta Paakin soitto on tässä kuin Thelonious Monkia, mutta tätä pehmeämpänä, keinuvampana versiona jostain aamuyön usvan läpi. Kaunista.

Riitta Paakki on tehnyt sävellykset edellisenä talvena Pariisissa. Olen erottavinani kaikuja vanhoista kansansävelmistä, välillä ollaan 1970-lukuisissa suomalaismaisemissa ja välillä taas käydään bebop-vauhtia hakemasssa 1950-luvun amerikasta. Levy on soundeiltaan yhtenäinen, mutta vaihtelua on sävellysten monipuolisuuden ansiosta. Levyn viimeisen Pisteen jälkeen tekee mieli kuunnella sama levy uudestaan. Lempikappaleeni näistä? Garag.

Riitta Paakki Quartet: "Piste", Flame Jazz Records (2020, FJRCD005)

••• 

Tämä levyarvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2021. Valtaosa levyarvioista julkaistaan tällä sivustolla, mutta osa nostetaan mukaan ajankohtaiseen Riffin printtinumeroon.  Jos pidit arviota antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

14.04.2021
|
Ari Vanha-Majamaa
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy