Robben Ford: "Night in the City"  – tiukassa vedossa, aina vain!

Image

Sangen moni-ilmeinen Robben Ford (72), julkaisee vaihteeksi live-levyn. Mutkat suoriksi laittamalla voisi kuvailla äänitteen olevan periaatteessa kaksijakoinen, mutta mukavasti parillakin eri tavalla.

Night in the City -koosteella Ford ripottelee kuulijan herkuksi jazzia ja bluesia erittäin kovalla ammattitaidolla. 
Standardiasetelmaa sorvataan kokoonpanon kannalta hiukan uuteen tulokulmaan, kun yhtyeessä komppiryhmän (Anton Nesbit, basso sekä Nate Smith, rummut) lisäksi nimimiestä tukee kahden puhaltajan tiimi (Jeff Coffin, saksofoni & bassoklarinetti sekä Jovan Quallo, saksofoni). Onkin mainiota vaihteeksi kuulla nyt kitara-puhallin-stemmoja!

Paitsi instrumentaaleja, kuullaan ohjelmistoon valituissa kappaleissa myös Fordin mutkatonta, mutta varsin maukasta ja maanläheistä laulua. 
Oma suosikkini levyn annista on Cotton Candy, mutta toisaalta vaikkapa At The Apollo nousee tarjonnasta esiin myös. Kitara soi, ja se soi. Tyylitaju, pienet kikat ja viimeiseen asti ammattimiehen käsissä pidätelty hurmio.

Suurelta osin levyn kappaleet ovat miehen 2021 levyltä ”Pure”, ja Nashvillessä äänitetty keikka oli kitaristin ensimmäinen pandemian jälkeen.
Mikä tässä on melkoisen merkille pantavaa, on levyn tiedoissa erikseen mainitut jälkiäänitykset. Asia, joka usein konserttilevyjen kohdalla mieleen väkisinkin putkahtaa, mutta tässä tapauksessa tuo oli kyllä kieltämättä itselleni peräti yllättävä tieto. 
Rehellisyys maan perii! Fraasi ehkä, mutta tämäkin levy paranee lisääntyvien toistojen myötä. 

Loppuvuodesta 2023 UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina vieraillut Ford voisi saapua maahamme pian uudestaankin, nimenomaan oman bändinsä kanssa näyttämään, kuinka kuusikielinen häntä käytännössä oikein totteleekaan. Tämä levy todistaa miehen olevan edelleen äärimmäisen tiukassa vedossa.

Robben Ford: "Night in the City"  (earMUSIC, 2023)