The Shubie Brothers: "It Takes A Village" – keinuva ihmemaa

Image

Janne Haaviston sooloprojektista omintakeiseksi bändiksi kasvanut The Shubie Brothers osoittaa viimeistään toisella yhteisellä levyllään, että sillä on vahva oma tyyli. Se perustuu viiteen persoonalliseen soittajaan. Kvintetin yhteissoitto on herkullisen svengaavaa ja dub-rytmeillä keinuva levy saa imun, joka tenhoaa kuulijan. 

 

Shubie-veljesten kolmen vuoden takainen albumi, Casual, vei kuulijan kosteamman leveyspiirin rämeiköille. Jossain Kuuban ja Jamaikan lähistöllä seikkaillaan nytkin. Jukka Kiviniemen basso on saanut entistä vahvemman roolin ja luo levylle syvyyttä. Tällaista ilmavaa rytmimusiikkia pitäisi tietysti kuunnella livenä tai isoista pöntöistä, tanssien tai muuten keinuen. Mutta instrumentaalimusiikkina se toimii loistavasti myös kotistereoissakin ajatusten inspiroijana vaikka töitä tehdessä.

Perkussioiden rooli on tietenkin merkittävä, vastaahan niistä kaksi ässätason soittajaa: Abdissa ”Mamba” Assefa sekä bändiliideri Janne Haavisto. Toisaalta koko bändi on yhtä rytmiryhmää, sillä kitaristit Jussi Jaakonaho ja Miikka Paatelainen keskittyvät tukemaan rytmistä keitosta sooloilun sijaan. Kitaroiden kaiutetut melodiat ovat haikean uneliaita, luoden usein leffamaista tunnelmaa. Lalo Schifrin -vaikutteet kuuluvat esimerkiksi kappaleessa Longing (Jaakonaho–Haavisto), jonka mollikadenssi luo uhkaavan mysteeristä tunnelmaa. Koko bändi on osallistunut Assefaa lukuun ottamatta hyvin tasapuolisesti säveltämiseen. Se kuuluu monipuolisuutena ja kappaleiden tasokkuutena.

Avattavan gatefold-vinyylin kansitaide perustuu Haaviston valokuviin, loppusilauksen on tehnyt Knipi. Värikäs kansi sopii täydellisesti trooppiseen tunnelmaan.

On suorastaan kumma, ettei The Shubie Brothers ole jo lähtenyt kiertämään Eurooppaa. Musiikissa on kansainvälinen klangi ja jälki on ensiluokkaista. Voisi myös kuvitella, että Haaviston aiemman instrumentaalimusiikkiin keskittyneen bändin, Laika & The Cosmonautsin myötä syntynyttä latua olisi helppo lasketella maailmalle. Kysyntää varmasti olisi. 

The Shubie Brothers: It Takes A Village

Mufarang International, 2023