Siberia: Keikalla-Seinäjoki 10.3.1984 – energinen keikkataltiointi 80-luvulta.

Image

Siberia perustettiin 1981 virtolaisen Donna-yhtyeen kitaristin Jari Yliahon ja rumpali Paavo Kaiholan sekä porvoolaisen Sister-yhtyeen laulaja/basistin Jari Loisan toimesta.

 

Bändi julkaisi kaksi albumia 80-luvulla eli Siberia 1983 ja Valkoinen vankila 1984 ja hajosi yllättäen toisen levyn jälkeen. Koottuaan uudelleen rivinsä 1994 se julkaisi vielä Railo-nimisen albumin samana vuonna.Railolta on tällä levyllä kappale Muistosi on murhaa.

Siberia ei koskaan noussut aivan ykköskaartin bändiksi. Se ei johdu biiseistä eikä bändistä vaan kuulemma siitä että Siberia teki parhaimmillaan 150 keikkaa vuodessa eikä kerinnyt pitää tarpeeksi meteliä itsestään. Keikkojen määrä kuuluu ammattilaistason soitannassa ja kekseliäissä sovituksissa. Myös kahden laulajan ulosanti on vahvaa. Suomen Policeksikin monesti mainittu yhtye osaa käyttää myös esikuvansa kikkoja hyväkseen esimerkkinä monet ”ylinopeat” biisien lopetukset ja runsaat reggaerytmit. Myös Yliahon runsaasti efektoitu kitara on tärkeä osa bändin kokonaissoundia.

Maaliskuussa 1984 Seinäjoella Krooppi- rock-klubin päättäjäisissä äänitetty konsertti esittelee bändin vireimmässä vedossaan. Hienoja kappaleita kautta linjan, esimerkiksi Valkoinen vankila, Kirje, Kengissä hiekkaa ja Konsertti.Yhtyeen suurimman hitin Älä sano että rakastat mua poissaolo levyltä harmittaa.

Jari Yliaho tuli Siberiaan Juicen bändistä ja palasi sinne takaisin. Hän on julkaissut 2017 sooloalbumin nimeltään Yliaho & Saarilehto. Mies oli mukana myös Juice-leffasta siinneessä Juice Originals-yhtyeessä joka julkaisi yhden levyn.
Kaihola on soittanut ainakin Hollannin Kukat-yhtyeessä.

Jari Loisa on soolourallaan julkaissut kolme albumia 1986 – 1991 ja 2000-luvulla ambientiksi luokiteltavaa musiikkia. Punainen polkupyörä on ehkä tunnetuin Loisan Siberianjälkeisistä kappaleista. Loisa on myös suunnitellut tämän livealbumin kannen. Mies on ammatiltaan valokuvaaja ja mediasuunnittelija.

Siberian Keikalla – Seinäjoki 10.3. 1984 on tiukka äänite hyvin yhteen hitsautuneen yhtyeen taidoista ja hyvistä biiseistä. Eniten se varmaan antaa aikalaisille jotka bändin ovat livenä kokeneet mutta kyllä nuorempikin polvi voisi sitä kuunnella ja ottaa oppia tyylitajusta ja svengistä.

Siberia: Keikalla – Seinäjoki 10.3. 1984 (Puuma Records, 2020)