Taidolla ja fiiliksellä! – asialla tuhanisen raitojen miehet

Image

Tuhansien taitojen miehet niin levynä kuin elokuvana on täyttä musiikin juhlaa. Suomen studiomuusikkojen kerma irrottelemassa livenä Finnvoxin B-studiolla. Jo ensihetkestä on päivänselvää, että soittajilla on ammattiylpeys ja rima korkealla. 

 

Tällä muutama vuosi elokuvan (2017) jälkeen ilmestyneellä levyllä päästään vihdoin kuulemaan mestarisoittajien musiikkia täysipainoisesti, elokuvan keskityttyä ymmärrettävästi enemmän muusikoihin ja heidän tarinoihinsa.

CD-versiolla levyn aloittava Vauhtijatsi on nimensä mukaisesti juuri sitä. Suomen Kompin soitto ei armoa anna eikä anele. Ja scat kruunaa kaiken. Solistina kolmella kappaleella oleva Marjo-Riitta Kervinen laulaa taituruudella ja äänellä, joka ei kalpene kenellekään. 

Ja Suomen Komppihan on: Nappi Ikonen rummuissa, Vesa Aaltonen hoitaa perkussiot, Häkä Virtanen bassonvarressa, Janne Louhivuori ja Juha Björninen kitaroissa, Olli Ahvenlahti Rhodes-pianossa.

Tahdon Olla Sulle Hyvin Hellä – Danny ja Armi -klassikko kääntyy keinuvaksi pehmeäksi tunnelmapalaksi. Kyllä tässä alkuperäisversiolla pyyhitään lattiaa. Marjo-Riitan laulu on riemastuttavan sielukasta ja sävykästä. 

Ja entä sitten Fever! Monesti kuultu, mutta kyllä nyt ollaan niin tasokkaan esityksen äärellä, ettei voi kuin hämmästellä.

Elokuvan tunnussävel – Tuhansien Raitojen Miehet – lainailee hengästyttävällä tahdilla takavuosien hittikappaleiden teemoja ja mausteita riemastuttavaksi kimaraksi. 

Blacksploitaatioklassikko Shaftin tunnarin tunnelmista liikkeelle lähtevä ”Sahtia-Reggae” (mikä sanaleikki!) ja saman teeman pidempi, iskevämpi ”Sahtia” esittelevät komppiryhmän taituruutta tavalla, joka ei jätä kylmäksi. 

Studiomuusikkouden kulta-ajat ovat ehkä takanapäin, mutta taidot eivät näiltä soittajilta ole minnekään kadonneet. Mikä ilahduttavinta, kokemus ja rutiini eivät tämän levyn todistusaineiston perusteella vähennä soittamisen iloa ja riemua.

 

Soundtrack elokuvasta Tuhansien raitojen miehet” -live at Finnvox 24.5.2017, Illume / Emsalö Music (2020, EMCD008)