Nayteikkuna

Tomi Malm: Coming Home – vuoden paras kotimainen!?!

Nyt on hittiainesta monessakin kappaleessa ja uskon, että albumi tulee saamaan hyvin radiosoittoa ainakin USAssa, ja varmasti muuallakin. Minulle itselleni tämä on ehdottomasti vuoden paras suomalainen levy.

 

Ettei tulisi liikaa ylisanoja, aloitan kertomalla, että soitatin tätä Tomin uutta ”supersessio”-cd:tä amerikkalaisille muusikkoystävilleni kuullakseni heidänkin arvionsa. No sieltä tuli kommenttia tyyliin: ”Great West Coast Jam!”, ”Superb AOR!”.

Levyn tyylin voi siis lokeroida ihan oman mielensä mukaan. West Coast -nimike ehkä parhaiten kuvastaa kokonaisuutta, mutta mukana on niin jazz-, kuin funk-elementtejäkin. 

No mennään vähän levyn sisälle. Tomi on saanut kerättyä ympärilleen studioihin maailman huippuja, vai mitä sanotte esimerkiksi nimistä kuten vaikkapa John JR Robinson (Quincy Jonesin luottorumpali, joka nousi tunnetuksi Chaka Khanin ja Rufus-yhtyeen rumpalina, tuttu myös tanssimusiikin faneille etenkin Michael Jacksonin ”Off the Wall” -albumin rytmittäjänä) ja Vinnie Colaiuta (hänkin maailman ehdotonta rumpuaatelia, ansiolistalla mm. Zappa, Sting, Jeff Beck jne. jne.).

Mukana ovat myös Steve Lukather (oma yhtye Toto ja meriiteissä kilometrien mittainen lista sessioita A-luokan artistien levyillä), Simon Phillips (plakkarissa Toto ja monen vuosikymmenen sessioura), Alex Acuña (ponnahti pinnalle jo Weather Reportin matkassa), Jimmy Haslip (mm. Yellowjackets), Jerry Lopez (Santa Fe ja lukuisat sessiot…) Fat City Horns (vrt. Jerry Lopez), sekä sooloartistit Bill Cantos, Randy Goodrum ja Marilyn Scott. Eikä lista lopu siihen, vielä jäi monta muuta mainitsematta… 

Hankkikaa tämä cd, niin saatte lukea – ja kuunnella – itse lisää, keitä on mukana tällä levyllä, joka on täyttä rautaMalmia. 

Mitä tulee kappaleisiin, niin levy alkaa mukavalla ns old school -tyylisellä, jazzahtavalla ja soulpohjaisella instrumentaalilla ”Second Wave”. Viittaan tässä vanhalla koulukunnalla sellaiseen 70-luvulla suosiossa olleeseen, vaikkapa Love Unlimited Orchestran tyyppiseen musiikkiin. 

Toki tämä cd on taas kokonaisuutena niin täydellisen hyvä, että suosikkeja on lähes turhaa kaivella ja itselleni yhtä sellaista oli vaikea löytää. Mutta olkoon sellainen nyt sitten Santa Fe and Fat City Horns -yhtyeen solistin Jerry Lopezin tulkitsema ”Two Hearts”, jossa yhdistyvät Earth Wind and Fireen vivahtavat tai ehkäpä Seawind Horns -tyyliset puhaltimet.

Korvamadoksi muodostuva pop/soul-sävel "Tollak Ollestad" on taas sitten upealla huuliharppusoolollaan ilmetty Toots Thielemans ja Stevie Wonder -klooni. Tomi itse tietenkin biisin toinen säveltäjä ja myös muutamia instrumenttien soittajana. 

No heti perään tulee toinen korvamato, kun Frank Ådahl tulkitsee ”I Got You” -biisin, jossa makea Eric Marienthalin fonisoolo kruunaa kappaleen. Tässäkin ovat mukana myöskin vahvat EWF-vaikutteet ja kyseessä on selkeä listakama, ehdottomasti! 

No sitten ”Free Fall” kappale taas on kuin aikamatka 70-luvun fuusiojazziin, vaikkapa Weather Report mielessä. Eli he joille Steely Dan, Boz Scaggs, Al Jarreau, Chicago ja EWF ovat mieluisia, pitävät varmasti tästä levystä paljon. 

Mukana oli yksi yllätyskin, ainakin minulle. Jo poisnukkunut upeaääninen Warren Wiebe duetoi Wendy Motenin kanssa 80-luvun henkeen balladiherkun ”The Time is Now”. Wendy on tuttu nimi monelle r&b- ja soul-musiikin harrastajalle.  Kappale kunnioittaa tosiaankin 80-luvun voimaballadeja, biisin kirjoittaja on Michael Haddad. Tomi itse mukana koskettimissa ja taustalaulussa.  

Coming Home -cd:llä on 16 upeaa kappaletta täydellisesti esitettyinä, ja hyvin voisin kuvitella, että tätä levyä käytettäisiin nuorille tuleville musiikintekijöille oppimateriaalina.

Tomi itse on sovittanut ja tuottanut kaikki levyn kappaleet ja multi-instrumentalistina soittaa ja laulaa. Lisäksi hän on osallistunut säveltämiseen.

Eräs Tomin esikuvista on kuulemani mukaan ollut Burt Bacharach ja siksi onkin hienoa, että levyllä on mukana Bacharachin ja Tonio K:n yhdessä tekemä hieno ”Leave It to the Girls”, jonka tulkitsee upeasti Ashton Moran. Käsittääkseni kappaletta ei ole koskaan levytetty aiemmin. 

Lyhyestä virsi kaunis: hieno ja viihdyttävän täydellinen kokonaisuus, jonka on saanut aikaiseksi suomalainen virtuoosi, Tomi Malm, seuranaan nippu maailman parhaimpiin kuuluvia muusikoita, joista moni jo legendan maineessa.

Ottakaa ja kuunnelkaa.

 

Tomi Malm: Coming Home,  Contante & Sonata (CSCD-0120, 2020)

•••
Tomi Malmin edellinen levy "Walkin’ on Air" julkaistiin 2017 ja sen tiimoilta haastattelimme tekijää perusteellisesti. Tuon jutun voit lukea myös Riffin verkkosivustolta ja se aukeaa tämän linkin kautta.
•••
20.11.2020
|
Jari J. Salo
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy