Tuija Rantalainen: Kuusijuhla – joululauluja omalla tyylillä

Image

Laulaja–lauluntekijä Tuija Rantalainen on kokenut tekijä. Hän on kynäillyt teatteriin päin kallellaan olevia laulelmiaan jo usean levyllisen verran. Yksi joululauluhittikin häneltä löytyy, mainio Jouluaaton aamu kolmosratikassa. Niinpä nyt julkaistu albumillinen uusia joululauluja on luonteva jatko hänen tuotantoonsa.

Virkistävintä Rantalaisen joululauluissa on se, ettei niissä pyritä niin usein joululevyjä rasittavaan väkinäiseen hartauteen. Paatoksen sijaan Rantalainen on ilmaisussaan kepeän pirteä, silti joulun tunnelman tavoittava.

Vanha duetointipari Heikki Salo on tälläkin levyllä mukana. Salon sanoittama Tonttu on hauskan perinteinen ja duetointi toimii jälleen hienosti. Yhdessä syntynyt Joulu kahden piilossa omaa hittipotentiaalia kertosäkeellään. Räppiosuudet ovat ilmaisussaan yllättävät ja rikkovat rohkeasti vanhoja kaavoja. Räppäreinä Salo ja Rantalainen hoitavat hommansa myös mallikkaan svengaavasti ja kuuntelijan suupielet kääntyy hymyyn.

Rahaa päälle maan puolestaan on suorastaan radikaalin kokeileva purkaus jouluun liittyvästä kulutusahdistuksesta. Sanoittaja Anja Erämaja lausuu osan omasta tekstistään.

Perinteisempiin tunnelmiin mennään Perunakellarin joulussa, jossa muistellaan Hilma-tädin sota-aikaista tarinaa.

Harjutorin saunassa on jo pari vuotta sitten julkaistu joululaulu, jonka joulusaunassa on rempseä tunnelma. Harjutorin Kalliossa ollaan vielä helsinkiläisissä tunnelmissa, mutta Jouluaaton aamu Tampereen kolmosratikassa valjastaa vanhan Stadin kolmosesta kertovan biisin manselaisiin maisemiin. Oivaltavaa uusiokäyttöä!

Muusikoina levyllä on alan taitajia Janne Louhivuoresta Iiro Rantalaan, Kepa Kettusesta Eeva Koivusaloon. Se kuuluu huoliteltuna svenginä.

Tuija Rantalainen: Kuusijuhla (2022)