Vesa & Masa: "Kultaiset timantit vol. 1" – komeaa kuunneltavaa

Masa Saloranta ja Vesa Haaja ovat tehneet hienon levyn. Elleivät kaksikon seikkailut olisi minulle tuttuja jo 80-luvulta asti, niin olisin saattanut yllättyä.

 

Masa on ehtinyt muiden bändiensä ohella kokeilla samankaltaista konseptia Vesa Snygg -taiteilijanimellä. Haajan Vesa taasen päätyi suomenkieliseen materiaaliin Agentsien kautta – toki Whistle Bait oli ehtinyt Käy Tanssimaan/Tiikerihai -singlenkin tehdä jo kymmeniä vuosia sitten.

Historiikkia voisin tähän kirjata enemmänkin, täysin sivupoluille eksyen, joten palaan aiheeseen Kultaiset timantit.
Neljä kappaletta, joista ensimmäinen Chuck Berryn Niin Se Käy (You Never Can Tell) on vuorolauluna, toinen Ikuisesti Sun (For You) on Vesan liidinä, kolmas Loistohomma (Summer Job) on Masan liidinä ja neljäs Sen Siitä Saa (Cathy's Clown) tietysti everly-stemmalauluna. Äärimmäisen hienoa jälkeä.

Sekä vanhemmat käännöstekstit että Vesan ja Masan omat uudet käännöstekstit toimivat riemastuttavan hienosti.
Sovituksellisesti levyllä ei uusia kuvioita koiteta keksiä, miksi pitäisikään. Alkuperäisversiot ovat hienoja ja suomalaissoittajat tekevät niille kunniaa.
Kitarassa on Rami Korhonen, Fonissa Juho Hurskainen, rummuissa Petteri Määttänen ja pianoa soittaa Seppo Sundström. Masa soittaa bassot biiseihin itse.

Rima on korkealla, mutta uskallan väittää ettei nykypäivänä tätä osastoa kukaan paremmin tee. Vertailukohtana tulee mieleeni rock and rollin ensimmäisen suomalaissukupolven Timo Jämsenin Kohtalon tähti, joka on niitä ainoita käännöksiä, joka objektiivisesti arvioituna taitaisi päihittää jopa Elviksen alkuperäisversion.
Toisena nostona voisin ottaa tähän Upi "Urpo" Sorvalin loistokkaan, tietääkseni alkuperäisen käännöksen tämän levyn päättävästä Everly Brothers -helmestä. Nyt Vesa ja Masa nousevat vastaavalle tasolle. Kaksikon laulua on ilo kuunnella. Hymy kuuluu äänestä.

Neljän biisin CD-EP loppuu heti kättelyssä kesken, muttei poistu soittimesta. Pasi Rytkösen kannetkin valokuvineen ovat erityismaininnan arvoiset. Stailaus, värit, Jawa ja grafiikat toimivat upeasti. Emsalö jatkaa hienojen julkaisujen tiellä, ja levystä on luvassa vinyylipainoskin.
Vol. 2 tätä herkkua saisi olla jo valmisteilla.

Vesa & Masa: "Kultaiset timantit vol. 1"

Emsalö Music, EMCD017 (2021)

13.09.2021
|
Ari Vanha-Majamaa
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy