”Vexin lauluja” – kunnianosoitus Vexi Salmelle

Image

Hieno idea tehdä tribuuttilevy suurelle suomalaiselle sanoittajalle käyttämällä pelkästään ennenjulkaisemattomia biisejä. 

 

Vexin lauluja levyllä on biisejä vuosilta 2006 – 2015 ja niitä yhdistää säveltäjä Jussi Rasinkangas joka teki Salmen kanssa yhteistyötä suurinpiirtein samalla ajanjaksolla. Tältä kaksikolta oli jäänyt julkaisematta noin satakunta laulua joista nyt on levylle valittu kymmenen.

Yksi yhdistävä tekijä on myös kaikkien artistien yhteys Vexin lapsuus- ja nuoruuskaupunkiin Hämeenlinnaan. Ilmankos kansikuvakin on otettu porukasta Hämeen linnan edessä. 

Ajattelin että onko tämä levy liian iskelmää meikäläisen arvosteltavaksi, mutta huomasin kuitenkin pitäväni useimmista levyn kappaleista. Osaltaan tähän auttaa hieno bändi joka koostuu henkilöistä Janne Saksa (kitarat ym.), Sakari Tiikkaja (basso) sekä Leo Kunnas (rummut). Lisäksi avustamassa ovat olleet muun muassa Ninni Poijärvi ja Jere Ijäs

Janne Saksan upea kitara avaa levyn kappaleella Kulkurin kengät, joka edustaa albumin rokimpaa osastoa. Biisin tulkitsee Freeman. Seuraavaksi esittää Paleface kappaleen Ahneus on hyve. Biisi sopii Palefacelle kuin nenä päähän. Mieshän on viime aikoina ruvennut myös laulamaan pelkän räppäämisen sijasta.

Vähän toisista yhteyksistä tuttu Jyrki Linnakivi esittää hienosti Nahkarotsi-laulun, joka on tarinaltaan puhutteleva kertomus takista, jonka kulku jatkuu aina vaan. Vexi Salmi on kertonut haudanneensa nuoruutensa Irwinin mukana mutta hienoa, että näitä nuoruuskertomuksia vielä löytyy.

Rankempaa tekstiä on luvassa AP Sarjannon Orleansin neitsyessä. Loistava lauluntekijä AP Sarjanto julkaisi kolme levyä 1998 – 2007, mutta sen jälkeen ei ole kuulunut mitään. Olisiko tämä uusi herätys myös Sarjannon omalle musiikille. 

Selkä Pulkkisen tulkitsemassa hyytävässä Haamu-biisissä on myös levy-yhtiön eli Emsalö Musicin vetäjän Topi Salmen puheosuus. Topi on tietenkin Vexin poika. 

Vexin lauluja-levy päättyy paremmin kirjailijana tunnetun Juha Itkosen herkkään tulkintaan kappaleesta Ihmiselämää.

Edellämainittujen lisäksi Vexin lauluja esittävät Matti Johannes Koivu, Jere Ijäs, Sani ja Pekka Tiilikainen

Vexin kirjoituksessa Menneen sukupolven kirjoittelija – joka sisältyy ainakin tähän promolevyyn –entinen protestilaulujenkin tekijä kaipaa entisiä aikoja ja toteaa että ”Haluan luopua omalla tavallani ylpeyttäni menettämättä.” 

Mutta sanat eivät sisälly pakettiin, vaikka juuri sanoittajaahan tässä juhlitaan. Ne olisivat olleet mukava lisä. 

Kuitenkin hienoa, että Vexin tuntemattomia lauluja on julkaistu ja jos pelkästään Rasinkankaan kanssa tehtyä materiaalia on vielä yhdeksänkymmentä jäljellä, niin miksei voisi harkita toisenkin tribuuttilevyn julkaisemista… 

”Vexin lauluja” (eri esittäjiä)
Emsalö Music, 2021