Vildá “Vildaluodda” – Villin pohjolan tunnelmia

Image

 

Vildá-bändin muodostavat Hildá Länsman (laulu, joiku, rumpu) ja Viivi Maria Saarenkylä (hanuri, taustalaulu). Levyllä vierailevat Niillas Holmberg (taustalaulu), Venla Ilona Blom (beatboxing ja taustalaulu), Mikko Heikinpoika Neuvonen (kurkkulaulu ja taustalaulu), Stiliana Ravelska Tyrkkö (viulu, alttoviulu ja taustalaulu), Christopher Rodulfo (calabash, kätten taputus ja taustalaulu), Nathan Riki Thomson (kätten taputus) ja Mikko Renfors (ohjelmointi).

Levyn biisit ovat säveltäneet Länsman ja Saarenkylä poislukien kappale 8, Goaskinviellja, joka on Mari Boinen käsialaa. Sovitukset ovat pääosin Länsmanin, Saarenkylän ja vierailijoiden käsialaa.

Vildán perussoundimaailmassa fuusioidaan joikua, lauluääntä ja hanuria. Pitkäsoiton yleistunnelma on seesteinen, joskin mukana on vauhdikkaampiakin paloja rytmittämässä äänitteen kokonaiskaarta.

Hanuri on monipuolinen, suhteellisen laaja-ambituksinen ja laajahkoon äänenvoimakkuuden dynamiikkaan taipuileva soitin. Se sopii hyvin rytmittämään groovea, mutta myös luomaan atmosfäärisiä tunnelmia, kuten edesmennyt kuuntelemisen kehittäjä ja ambient-hanurin taituri Pauline Oliveros:kin jo osoitti. Saarenkylän käsissä hanuri purskauttelee tunnelmia ja sävelryöppyjä intiimistä lähisoundista laajempikaikuiseen sävelmaalailuun.

Länsmanin ääni-ilmaisu on sekin moniulotteista sisältäen joikua, laulua ja puhetta. Ääntään Länsman käyttelee taipuisasti ja iloitellen. Länsmanin soittama rumpu luo biisejä tukevoittavan lisäulottuvuuden Vildán äänimaailmaan.

Myös musiikkiteknologisia efektejä on käytetty tyylikkäästi taiteellisen ilmaisun välineinä: muun muassa kaiuilla on luotu tunnelmanvaihdoksia kuivasta lähisoundista avarampaan ja isompaan tilaan. Levyn 7:ssä kappaleessa, Beana ciellá, noin puolen välin lauluilakointi on panoroitu kiertelemään eri puolilla kaksikanavaisessa stereokuvassa; viiveiden avulla lauluilmaisua on muokattu myös syvyys- ja aikasuunnissa.

Levyn on äänittänyt Tuomas Haimakainen. Editoinnin ja miksauksen ovat tehneet Tuomas Haimakainen, Venla Iloma Blom ja Viivi Maria Saarenkylä. Masteroinnin teki Jaakko Viitalähde. Biisit on tuottanut Vildá, mutta taiteelliseksi tuottajaksi on merkitty Venla Ilona Blom. Levy on julkaistu Sibelius Akatemian Kansanmusiikki osaston julkaisusarjassa numerolla 172.

Niin sanotun ”maailman musiikin” kentällä tapahtuu paljon mielenkiintoista, ja siitä Vildá toimii hienona esimerkkinä.

 

Vildá: “Vildaluodda” (Bafe’s Factory, 2019)