Wheel: ”Moving Backwards” – rytmien voimalla hypnoosiin

Kahden EP:n jälkeen levy-yhtiön suojiin päätynyt kotimainen Wheel hemmottelee progekansaa seitsemän kappaletta sisältävällä esikoislevyllään. Bändin musiikillinen tyyli on sekoitus metallin raskautta, progressiivisen rockin kokeellisuutta sekä grungen ilmavuutta. Vahva dynaaminen vaihtelu suvantokohtien ja aggressiivisten purkausten välillä tuo jossain määrin mieleen Faith No Moren. 

Sykähdyttävän post-apokalyptisen kansitaiteen omaava Moving Backwards on täynnä groovea ja progressiivista rytmi-iloittelua. Levyltä kuuluu soittamisen riemu ja tietynlainen jamitteleva fiilis.

Vaikka albumilla on paljon teknisiä kitarariffejä ja kuusikielisten soittajat hoitavatkin tonttinsa vankalla ammattitaidolla, niin tällä kertaa rytmiryhmä ja vokalisti ovat kuitenkin ne, jotka johtavat orkesteria musiikillisesti.

Basistin ja rumpalin erittäin väkevä yhteistyö vie kuuntelijan keskelle viidakkorumpujen pauketta, voimallisten ja hypnoottisten syklien keskelle. Rumpukompit ovat sen verran monipuolisia, että välillä tuntuu kuin virtuoosimainen lyömäsoittaja paukuttaisi pelkkää pitkää filliä läpi jokaisen kappaleen.
Solisti tulkitsee biisit tunteikkaasti ja laulutyyliään elegantisti varioiden. 

Wheelin debyyttialbumi on kaikin puolin eheä kokonaisuus. Levy ei kuitenkaan ole kovin biisikeskeinen, sillä kappaleet ovat yleisilmeeltään ja fiilikseltään hyvin samasta puusta veistettyjä, eikä niitä erota helposti toisistaan useammankaan kuuntelun jälkeen. Kappaleet eivät myöskään ole perinteisessä mielessä melodisia, vaan enemmänkin utuisia ja stratosfäärissä leijuvia äänimaisemansa osalta.

Materiaali onkin tasalaatuista niin hyvässä kuin pahassa. Todelliset huippukohdat jäävät levyltä uupumaan, mutta eipä joukossa toisaalta ole hutejakaan. Lopputulos on joka tapauksessa reilusti positiivisen puolella.

Wheel: ”Moving Backwards” (OMN Label Services, 2019)

Ja tästä linkistä Wheelin kotisivuille…

29.03.2019
|
Ville Pekkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy