Dave Smith Instruments Pro 2 – unelmien monosyntikka

Image

Digitaaliset oskillaattorit ja analogiset suotimet, siinä Dave Smith Instruments Pro 2:n resepti pelkistettynä.

Dave Smith kuuluu syntetisaattoreiden lyhyen historian merkkihenkilöihin, jonka luomus oli aikoinaan mm. ensimmäinen mikroprosessorilla ohjattu analogisyntikka, Prophet 5.

Sequential Circuit on mennyttä, mutta Dave Smith Instruments jatkaa nykyisin samalla innovatiisella otteella ja tuorein tulos on Pro 2 – monosyntikka, joka suunnittelijan itsensä mukaan todella nostaa riman uusiin korkeuksiin.

Neljän digitaalisen oskillaattorin jatkoksi Pro 2:ssa on vielä erikseen sub-oskillaattori. Siinä missä viimeksimainitun aaltomuotona on pysyvästi siniaalto, voivat neljä pääoskillaattoria tuottaa klassisten perusaaltomuotojen (sahalaita-, kantti-, kolmio- ja siniaalto) vaihtoehtona myös 13 kompleksista ns. superaaltomuotoa sekä kolme erilaista kohinaa.

Kahdesta analogisuotimesta ensimmäinen on toimintaperiaatteeltaan alipäästösuodin, kun taas toisen rooli on muunneltavissa tilanteen mukaan ali- tai ylipäästö-tyyppiseksi tai kaistanpäästösuotimeksi. Suotimet voi kytkeä rinnan tai ketjuttaa sarjaan, ja ne tuovat Dave Smithin sanoin sointiin ”Aivan omanlaisensa, persoonallisen erityispiirteen, joita ei muista soittimista löydy”.

Pro 2 pystyy monofonisuudestaan huolimatta synnyttämään myös neliäänisen harmonian. Käytännössä kullakin oskillaattorilla on silloin oma soiva sävelensä, mutta ne jakavat yhteiset suotimet ja verhokäyrät. Periaate on tuttu esimerkiksi maineikkaista ARP 2600- ja ARP Odyssey -syntikoista.

Ulkoiseen midikelloon tahdistettavan askelsekvensserin käyttö ei rajoitu ainoastaan nuottien liipaisuun vaan sillä voi ohjata myös mitä tahansa Pro 2:n modulaatioparametria. Sekvensseri hallitsee myös tauot ja vaihtelevan mittaiset jaksot.

Image

Image

Neljä takalaidan CV-liitäntää (Control Voltage) mahdollistavat Pro 2:n liittämisen esimerkiksi modulaarisyntikkaan.

Monipuolinen arpeggiogeneraattori, neljä stereofonista multi-tap delay-efektiä, neljä LFO:ta,  viisi eriskummallisesti nimettyä soundinmuovaustyökalua (Drive, Hack, Decimation, Girth, and Air), sekä moninaiset modulaatioreititykset antavat ilmaisuvoimaa, jonka hallintaan on vakiokonstien lisäksi tarjolla myös kaksi kosketuskohtaan ja kosketusvoimakkuuteen reagoivaa nauhaohjainta.

Dave Smith itse toteaa, että ”Meiltä on toivottu uusiopainosta Sequential Sircuit Pro One -syntikasta, mutta päätimme mielummin suunnitella kokonaan uuden soittimen, jonka ominaisuudet peittoaisivat aiemman mallin mennen tullen. Saimme aikaan väkevimmän monosyntikan, jonka tiedän. On katsokaas, mentävä eteenpäin.”


Lisätiedot: Verkkokauppa.com