Esittelyssä Shure Axient Digital – valmistajansa uusi lippulaiva

|
Image

Digital Axient julkistettiin huhtikuussa NAB-messuilla ja kesäkuussa Association of British Theater Technicians nimesi sen vuoden innovaatioksi vuolain perusteluin. Syyskuussa järjestelmään pääsi jo sitten ottamaan omakohtaista näppituntumaa Helsingissä järjestettävässä AudioVisual Expossa, jossa myös tehtaan edustajat olivat vastailemassa messuvieraiden kysymyksiin.


Digital Axient korvaa Shuren aiemmat ammattitason analogiset UHF-R- ja Axient-sarjat ja paikkaa rosteriin syntyvän leveän aukon tarjoamalla poistuvien sarjojen tilalle kahta erilaista ja erihintaista digitaalista järjestelmää.

Audiolaadun osalta sarjat ovat yhteneväiset: dynamiikka-alueeksi ilmoitetaan 120 dB ja audion toistoalueeksi täysi kaista 20 Hz – 20 kHz.

Molemmissa sarjoissa käytetään samoja vastaanottimia ja erot syntyvätkin lähettimistä, joita tarjotaan kahtena eri järeysluokkana: AD- ja ADX-sarjoina. Kevyempi AD-sarja on saatavilla jo nyt, ADX tuodaan myyntiin ensi vuoden alkupuolella.

 

Lähettimet tehtävän mukaan

Sekä AD- että ADX-sarjoissa on tarjolla käsilähetin ja vyö-lähetin peruskäyttöön. Ensinmainittuun löytyy kahdeksan erilaista kapselivaihtoehtoa Shuren omasta mallistosta, jälkimmäinen on varustettu joko Lemo3- tai TA4-liittimellä.

Image

Lisäksi hinnakkaammassa ADX-sarjassa on kolmantena vaihtoehtona mikrokoon sulavalinjainen ADX1M-vyölähetin, jollaiselle on ollut erityistä kentän tilausta teatteri- ja kuvaäänen tuotannoissa.

Kummallakin sarjalla systeemin hallintaan voi käyttää Shuren Wireless Workbench- ja ShurePlus-applikaatioita, mutta niiden lisäksi ADX-lähettimet tottelevat myös ShowLink-ohjelmaa, jolla lähettimien kaikkia asetuksia – kuten herkkyyttä, mykistystä, lähetystaajuuden vaihtoa jne. – voi hallita realiaikaisesti.

ADX-käsilähettimistä on myös saatavilla tuplaversio, jonka sisällä on kaksi itsenäistä lähetintä. Tämä tarjoaa kriittisiin tilanteisiin ylimääräisen varmistuksen, kun järjestelmä voi siirtyä varataajuudelle saumattomasti minä hetkenä hyvänsä, joko automatiikalla tai erillisellä komennolla.

Vyöpakkiin ei kahta lähetintä mahdu, mutta sama varmistus saadaan kahta erillistä vyölähetintä käyttämällä.

 

Tiheästi kanavia

Digital Axientin viritysikkunaksi (tuning bandwith) kerrotaan 184 MHz, ja tämä pätee niin lähettimiin kuin vastaanottimiinkin.

Kanavia yhdelle kahdeksan megan TV-kaistalle mahtuu standard-moodissa enimmillään 23 kappaletta ja kuuden megan kaistallekin saadaan sopimaan jopa 17 kanavaa. Jos tämä ei riitä, voidaan käyttää High Density -moodia, jolloin yhdelle TV-kaistalle saadaan maksimissaan 63 kanavaa ja kuuden megan levyiselle alueellekin peräti 47.

Perinteinen antenni-diversity on käytössä digitaaliajallakin, ja vastaanotin osaa koostaa saumatonta koodia sellaisessakin tilanteessa, jossa jomman kumman antennin vastaanottama signaali on katkonaista, kunhan vain puuttuva pätkä koodia saadaan ehyenä toisen antennin kautta talteen. RF-yhteyden laatua voi tarkkailla suoraan vastaanottimen etulaidan viisiportaisesta mittarista, jonka kerrotaan antavan visuaalisen varoituksen jo hyvissä ajoin ennen kuin audiossa ilmenee yleisön havaittavia ongelmia.

Erittäin ongelmallisissa RF-ympäristöissä voidaan käyttää Quadversity-ominaisuutta, joka mahdollistaa neljän erillisen antennin käytön yhdellä ja samalla vyöhykkeellä.

Digitaalisen koodin salauksesta Digital Axient huolehtii AES:n normin mukaisella 256-bittisellä kryptauksella.

 

Viiveettä perille

Shure ilmoittaa uuden digitaalisen Axient-langattomansa kokonaislatenssiksi tasan kaksi millisekuntia, jonka kuluessa mikrofonin poimima ääni ehtii kulkea koko järjestelmän läpi ja se saadaan vastaanottimesta ulos analogisignaalina. Jos vastaanottimen signaali voidaan viedä eteenpäin digitaalisena, saadaan läpikulkuaikaa nipsaistua vielä 0,175 millisekuntia lyhyemmäksi.

High Density -moodissa suuremman kanavamäärän hintana on pitempi, 2,9 millisekunnin latenssi.

Digitaalisina lähtöinä ovat tarjolla Dante sekä AES3, joille kummallekin löytyy suoraan liitännät vastaanottimista.
Danteen kytkeytymistä helpottaa automatiikka, joka osaa etsiä verkosta sopivia kohdelaitteita, kuten lavarasioita, mikseriä ja niin pois päin.
Dante Cue -ominaisuus puolestaan mahdollistaa minkä tahansa yksittäisen lähetinkanavan kuuntelun yhden vastaanottimen kuulokeliitännän kautta
 


Akut latinkiin

Image

Monitoiminen SBC240-pöytälaturi ravitsee samanaikaisesti kahta ehtynyttä litiumioni-akkua, ja kelpuuttaa lataukseen minkä tahansa järjestelmässä käytettävistä akuista. Käsikapulan tai vyölähettimen voi asettaa laturiin pystyyn ihan sellaisenaan, erimuotoisille paljaille akuille taas on varattu toisensuuntaiset kolot, joihin ne voi asettaa latautumaan.

Suurempien produktioiden tarpeisiin Shurella on vastaava, mutta kahdeksalle akulle mitoitettu SBC-840-laturi.

Image

 

Räkkiin asennettava SBRC pystyy sekin lataamaan kahdeksaa akkua kerrallaan. Laturin etulaidassa on paikat neljälle moduulille, joista jokainen hoitaa kahta keskenään samanlaista akkua. Jujuna on vaihtaa etulaidan moduulilajitelma aina kulloisenkin kiertueen tarpeisiin passaavaksi, mikä ei vaadi aivan valtavaa jumppaa, sillä vaihdettavia moduuleita on kolmenlaisia ja niillä sitten hoituvat kaikkien käsi- tai vyölähettimen suora lataus siinä missä irtoakkujenkin elvytys.

Image

Image

 

Varastointi-moodilla laturi pitää akut ihanteellisessa latauksessa pitkäaikaista säilytystä silmällä pitäen.

Tyhjän akun Shure lupaa täyttää puolilleen tunnissa, ja täyteen latinkiin akku saadaan kolmen tunnin latausajalla.

Jos joku jostain syytä haluaa, niin lähettimiä voi kyllä käyttää AA-paristoillakin.

 

Taajuudet kohdilleen ja jakoon

Image

Radiotaajuuksia skannaava AXT600 tutkii koko UHF-alueen minuutissa, seuloo esille käyttökelpoiset puhtaat taajuudet ja niille varataajuudet. Käytön aikana Frequency Manager tarkkailee mahdollisia mittaus-hetken jälkeen ilmeneviä muutoksia ja uusia uhkia RF-avaruudessa.

Image


Antennien yhteiskäyttö luontuu UA845UWB-räkkiviipaleella, jonka kautta yhdellä antennikattauksella voi syöttää suoraan neljää vastaanotinta. Cascade-liitäntään voidaan kytkeä joko viides vastaanotin tai toinen UA845UWB. 
Antennisignaalin lisäksi jakokeskus huolehtii myös käyttövirran toimittamisesta vastaanottimille. Axient Digitalin ohella antennijakamoa voi käyttää myös UHF-R®, QLX-D®, ULX®, ULX-D®, SLX® sekä BLX4R -laitteiden kanssa.


Tukevasti uudella aikakaudella

Kehitys on nopeaa silloin, kun sille päälle sattuu. Ei tästä ole edes poliittisen miesmuistin mittaista aikaa, kun suurta taajuusuudistusta vielä odoteltiin selät kylmässä hiessä. Pelko oli ymmärrettävää, sillä sen hetkisten tietojen ja sen aikaisen tekniikan puitteissa umpikuja näytti vääjäämättömältä.

Hupeneville taajuuskaistoille ei silloisella analogitekniikalla voisi millään mahduttaa riittäviä kanavamääriä ilman, että ne aiheuttaisivat toisilleen kohtuuttomia häiriöitä.

Eikä digitaalisista järjestelmistä uskottu löytyvän lääkettä, sillä A/D- ja D/A-muuntimien ynnä niiden väliiin sijoittuvan prosessoinnin tuottama latenssi oli pienimmilläänkin liian pitkä. Etenkin, jos yhteen suuntaan liikkuvan mikrofonisignaalin lisäksi artistille olisi pitänyt kuljettaa takaisin monitorisignaali omien muunnostensa kautta korvanappeihin. Silloin kumuloituva viive kuuntelussa olisi jo kasvanut yli sietorajan.

Digimiksereiden ja erityisesti niiden verkkoyhteyksien kehitys on osaltaan helpottanut tilannetta, sillä kerran digitaaliseksi muunnettua signaalia ei enää välttämättä ole tarpeen muuntaa välillä analogiseksi ja uudestaan digitaaliseksi.

Kun prosessoreiden suorituskykykin on parantunut, ollaan siinä tilanteessa, että mahdottomana pidetty onkin mahdollista, kaikeksi onneksi.

Riffin printtinumerossa 1/2018 julkaistun käyttötestin voit lukea nyt tämän linkin kautta.

 

Lisätiedot: Bright Sales & Installation

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2017. Vastaavan tyyppisiä uutuusesittelyitä sekä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. 

Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden itsellesi. Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.