Yhdeksän erilaista synteesikoneistoa, monipuoliset kontrollerit – mm. kaksi joy stickiä sekä nauhaohjain – 16 midiraitaa ja 16 audioraitaa, sampleri sekä 16 samanaikaista efektiä nostavat Korg Kronos -työasemasyntikan suoraan lajityyppinsä raskaaseen sarjaan.
Kronosta valmistetaan kolmena eri versiona, joista kaksi kookkainta (73 tai 88 kosketinta) mallia on toteutettu Korgin pianomaisesti käyttäytyvällä RH3-koskettimistolla (Real Weighted Hammer Action 3). Kolmikon pienimmän mallin puolipainotettu soittolauta taas on 61 koskettimen mittainen (Natural Touch Semi Weighted).
Kronos-työaseman käyttöliittymän ydin on kahdeksantuumainen kosketusnäyttö, jossa myös mm. eri lohkoja ja toimintoja kytketään visuaalisesti virtuaalikaapelein. Systeemi toimii ”tartu ja hilaa” -periaatteella, jonka ansiosta esimerkiksi akustisen pianon soundia voi nopeasti muovailla vaikkapa avoimen kannen asentoa säätämällä. Monipuoliset realiaikaiset säätimet täydentävät kosketusnäyttöä.
Kaikki yhdessä musiikkikappaleessa tarvittavat resurssit yksittäisistä soundeista ja sekvenssserin raidoista niiden efekteihin saakka voidaan koota setiksi, joita puolestaan hallinnoidaan Set List -tilassa. Tällöin jokaiseen kappaleeseen voi liittää myös esiintymistilanteessa jelppaavia omia muistutuksiaan esimerkiksi kappaleen rakenteesta, soolovuoroista etc. Tekstin syöttöä ja ohjelmointia helpottaa mahdollisuus kytkeä Kronokseen numeronäppäimillä varustettu täysmittainen USB-näppäimistö. USB-liitäntä toimii myös ulkoisten kontrollereiden kanssa ja esimerkiksi Korgin omat pad-kontrollerit toimivat Kronoksen ohjaimina.
Äänipuolella Set List -tilassa voi käyttää myös yhdeksänalueista ekvalisaattoria, jolla valmis miksaus sopeutetaan kulloiseenkin keikkapaikkaan.
Kronoksen sampleri perustuu Korgin omaan avoimeen systeemiin, jolla voi tallentaa ääntä Program-, Combination- ja Sequencer -moodeissa. Open sample -tekniikalla voi myös tallentaa Kronoksella itsellään soitettua tai tuotettua materiaalia.
Kronoksen sampleri lukee AIFF-, WAV-, SoundFont 2.0- ja AKAI S1000/3000 -formaatin tiedostoja, jotka voi ladata sen muistiin USB-muistilta. Suurempia tiedostoja siirrettäessä voi käyttää myös suoraa kaapelia ja USB-Ethernet-sovitetta.
Korgin 2000-luvun alussa esittelemästä Karma-työasemasta (Riffi 3/2001) lähtöisin olevia älykkäitä musiikinsommittelu-algoritmeja on kehitetty edelleen ja niin fraasien, rumpukomppien, kuin kappaleen rytmiikkaan sidottujen efektienkin ohjelmointi saa valmistajan mukaan nyt todella mielikuvituksen rajat ylittäviä ulottuvuuksia.
Kronos sisältää myös Korg M3 -työasemasta tutun Drum Tracks -automatiikan, joka soveltuu niin musikaalisen klikkiraidan kuin täyden rummut + perkussiot -spektaakkelin luomiseen. Kronosta varten toimintoon on lisätty ammattitason rumpaleiden soittamia rumpuraitoja.
Kronoksen sekvensseri sisältää 16-midiraitaa, joilla voi käyttää hyväkseen Karma- ja/tai Drum Tracks -automatiikkaa. Tarjolla on lisäksi saman verran audioraitoja, joiden 16- tai 24-bittinen koodi perustuu lineaariseen koodaukseen 48 kHz:n näytetaajuudella.
Valmistajan mukaan sekvensseri tarjoaa kaikki tyypilliset työkalut tallenteen ohjelmointiin ja muokkaukseen ja lopputuloksen voi samplata myös uudelleen muistiin ja sitä voi käyttää uuden kokonaisuuden pohjana.
Kronos on varustettu 16 efektillä, joista 12 on inserttityyppisiä ja niitä voi käyttää yksittäisten soundien ohessa useamman soundin koosteissa. Lisäksi on kaksi Master-efektiä ja kaksi ns. Total-efektiä kokonaisuuden mausteeksi.
Aivan erikseen on vielä kolmialueinen EQ, jota voi käyttää jokaisen soundin tai sekvensserin midi- tai audioraidan muokkaukseen.
Kronos sisältää yhdeksän synteesikoneistoa, joista SGX-2 keskittyy akustiseen pinaomaailmaan niin saksalaisen kuin japanilaisenkin soitinperinteen voimalla. EP-1 huolehtii sähköpiano-osastosta kuuden suositun soitinmallin toisinnoksilla, kun taas CX-3 Tonewheel organ tuottaa Korgin oman KORG CX-3 combo -urun soundit ja toiminnot.
HD-1 eli High Definition Synthesizer on PCM-pohjainen synteesi, MS-20EX mallintaa Korgin omaa analogisoundia 1970-luvulta ja PolysixEX laajentaa analogisounteja valmistajan toisen oman vuosikertasoittimen suuntaan.
Eikä tässä vielä kaikki, sillä mallintava AL-1 on sekin analogisten soundien tuottamiseen keskittyvä koneisto, jonka juuret ovat Korg Oasys-soittimessa. MOD-7 puolestaan tarjoaa Waveshaping- ja FM-synteesiä, kun taas STR-1 mallintaa näppäiltäviä kielisoittimia.
Lisätiedot: EM Nordic