Korg OPSix – uuden ajan FM-syntikka

Image

Nyt on kuulemma aika unohtaa vanhat käsitykset FM-synteesistä ja ottaa mittatikuksi Korgin OPSix, jossa kuuden operaattorin muodostama synteesikoneisto pistetään palvelemaan soundituotantoa ihan toisella tavalla.


Mullistavuudestaan huolimatta OPSixin pitäisi valmistajan mukaan tyydyttää myös perinteiseen FM-synteesiin tottunutta sukupolvea, eikä soitin rajaa  musikantteja myöskään eri genrerajojen suhteen. Helisevät sähköpianot ja kellomaiset soundit kuuluvat valikoimaan siinä missä jykevät bassot ja vaikkapa tieteiselokuvien äänimaisemaan soveltuvat eteeriset matot ja muut futuristiset soundit. Elektroakustisen kitaran tai sähköistetyn cembalon tyyppiset ja urkumaiset soinnit kuuluvat OPSixin vahvuuksin nekin.

Image

 

Jutun jujuna on se, että kuuden operaattorin muodostamien perusalgoritmien raaka-aineeksi on nyt varattu muutakin kuin pelkkää siniaaltoa ja lopputuloksen muovailuun on tehokkaiksi mainitut suotimet. Kantoaallon modulointiinkaan ei tarvitse käyttää pelkästään toista FM-operaattoria sellaisenaan, vaan operaattorille voidaan antaa erilaisia muitakin rooleja. Valittavana ovat FM-operoinnin ohessa kehämodulaattori, FM-suodin, tavanomainen suodin sekä wavefolder. 

Image

OPSixin muistiin on ladattu 40 erilaista algoritmia, joiden mukaisesti operaattorit on kytketty keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Suodinosastolla ovat valmiina palvelemaan mm. MS-20:stä tuttu ja rajuksi kuvailtu suodinmalli, sekä Polysixin loivempi filtteri.

 

Image


Lisäksi intuitiivisen kokeilun tai määrätietoisen ohjelmoinnin pitäisi sujua näppärästi, kiitos kansilevyyn sijoitettujen säätimien, joilla keskeisiin parametreihin pääsee kiinni nopeasti.

Image


Soundin muovailua tukee kansilevyn aaltomuoto/spektrinäyttö.
Oman kokeilun kirittäjäksi Korg on sisällyttänyt OPSixiin satunnais-generaattorin, jolla soundia ohjaavia muuttujia voi määräillä annalta-arvaamattomin tavoin.

Lopputuloksen maustamiseen soittimessa on 30 erilaista efektiä, joiden joukossa ovat tyypilliset kompressorit, ekvalisaattorit, chorukset/flangerit, leslie-simuloinnit, ynnä viiveet ja kaiut. 

Luonnollisestikin OPSixissä on sisäänrakennettu sekvensseri, tässä tapauksessa 16 askeleen pituisella ohjelmoitavuudella.

Soittolaudalla on mittaa 37 koskettimen verran ja se tiunnistaa sekä kosketusvoimakkuuden että koskettimen vapautusvoimakkuuden. 

 

Image

 

 

Lisätiedot: EM Nordic