Maestro Original Collection – vintage-vibaa, nykyajan mukavuuksia

Image

Gibson esitteli vuonna 1962 Maestro FZ-1 Fuzz-Tone -pedaalin, jota Keith Richards käytti kolme vuotta myöhemmin Satisfaction-kappaleen levytyksessä. Aikojen saatossa merkki hiipui, mutta hiljattain Gibson julkisti sarjan uusia Maestro-pedaaleja.


Maestro Original Collection koostuu pedaaleista Fuzz-Tone FZ-M, Invader Distortion, Ranger Overdrive, Comet Chorus sekä Discoverer Delay. Valmistajan mukaan näissä täysin analogisissa pedaaleissa on hyödynnetty vanhojen Maestro-pedaalien estetiikkaa, mutta toisaalta niissä tunnustetaan myös nykysoittajien vaatimukset.

 

Image

Maestro Fuzz-Tone FZ-M tarjoaa sekä alkuperäisen pedaalin rujon soinnin että nykyaikaisen, paksumman futsisoinnin. Näiden välillä vaihdellaan modern/classic-kytkimellä.

Fuzz-Tone FZ-M -pedaalissa on kolme säädintä, joista attackilla säädetään särön määrä, kun taas tone-hanikalla voidaan nimensä mukaisesti säätää soundin sävyä kirkkaasta tummaan. Level puolestaan vaikuttaa pedaalin lähtövoimakkuuteen.

Maestro Fuzz-Tone FZ-M:n jalkakytkimellä päästään true bypass -ohitustilaan. Kun pedaali polkaistaan päälle, syttyvät merkiksi logossa olevat ledit.

Pedaalin esittelyvideo: 


Image

Maestro Ranger Overdrive on moderni overdrive-tyypin säröpedaali. Jälleen voidaan pikkukytkimellä valita kahden soundityypin väliltä. Niistä ensimmäistä luonnehditaan lämpimäksi ja vahvistinsärön luonteiseksi, ja toista taas kuvaillaan puhtaammaksi ja soittotapaan hyvin reagoivaksi säröksi, joka sopii hyvin puhtaan soundin päälle.

Ranger Overdriven gain-säätimellä annostellaan särön määrä, tonella soinnin sävyä ja level-säädöllä taas lähtövoimakkuus.

Pedaalia voi käyttää myös buustina, jos haluaa viedä vahvistinta enemmän särölle.
Tämänkin pedaalin ohituskytkentä on toteutettu true bypass -periaatteella.

Pedaalin esittelyvideo:

 

Image

Maestro Invader Distortion on puolestaan agressiivinen high gain -särö. Säädöt ovat jälleen funktioltaan ja nimeltään samanlaiset, mutta nyt pikkukytkimellä voidaan kytkeä päälle kohinaportti.

Maestro Invader Distortionin sisällä on lisäksi ruuvimeisselillä säädettävän trimmeri, joka mahdollistaa portin kynnysarvon asettamisen.
Tälläkin kertaa ohituskytkentä on tyyppiä true bypass.

Pedaalin esittelyvideo:

 


Image

Maestro Comet Chorus hyödyntää bucket brigade device (BBD) -teknologiaa ja tuottaa lämpimäksi kuvaillun klassisen chorus-soundin.

Mode-kytkimellä saadaan soinnillista vaihtelevuutta: earth-vaihto on kimmeltävä chorus-soundi. Orbit puolestaan lisää pedaaliin perussointiin amplitudi-modulaation, ja syntyvää vaikutelmaa kuvataan leslie-kaappia muistuttavaksi. Modulaation määrää voi justeerata pedaalin sisään sijoitetulla trimmerillä.

Maestro Comet Chorus on varustettu perinteisillä chorus-efektin säätimillä eli depth vaikuttaa sävelkorkeuden varioinnin määrään, rate nopeuteen, ja mix-säätimellä asetetaan käsitellyn ja kuivan signaalin suhde.

Jälleen ohituskytkentä on toteutettu true bypass -periaatteella.

Pedaalin esittelyvideo:

 

Image

Maestro Discoverer Delayssa on hyödynnetty niin ikään BBD-teknologiaa, ja soundia kuvaillaan lämpimäksi.

Delay-säätimellä asetetaan viiveen pituus 20 - 600 millisekunnin rajoissa. Sustain vaikuttaa toistojen määrään, ja mix puolestaan toistojen voimakkuuteen.

Discoverer Delayn vipukytkimellä saa päälle modulaatio-efektin, ja pedaalin sisäisillä ruuvisäätimillä voidaan vaikuttaa sen nopeuteen ja leveyteen.

Ja tottakai ohituskytkentä on nytkin tyyppiä true bypass.

Pedaalin esittelyvideo:

 

Kaikissa Maestro-pedaaleissa on tulo- ja lähtöliitäntä.

Ne toimivat 9 voltin verkkolaitteella tai vastaavalla paristolla. Ranger Overdrivea voidaan käyttää myös 9 – 12 voltin virralla (12 volttia tuo pedaaliin lisää headroomia).

Maestrojen mitat ovat 128 x 87,6 x 63,5 millimetriä.

Lisätiedot: Luthman Nordic