Paiste Formula 602 – klassikon paluu, osa 2

Tiedotteen mukaan Formula 602 -mallisto syntyi 1959, Euroopan elpyessä vähitellen toisen maailmansodan koettelemuksista ja Paisteen perustettua uuden tehtaan Sveitsiin, jonne perhe oli siirtynyt Saksasta.

Akustiset kokoonpanot olivat edelleen musiikkiesitysten valtavirtaa, mutta vahvistinlaitteistojen kehittyminen ja niiden käytön yleistyminen asetti symbaaleille uusi haasteita – niiden oli soitava selkeämmin ja aiempaa lujemmalla voimakkuudella pärjätäkseen kitara- ja bassovahvistimien joukossa.
Ratkaisun avain oli Paisteen kehittämä kellopronssi, jolla sointiin saatiin juuri noita haluttuja ominaisuuksia.

Alkujaan Foprmula 602 -symbaalit nousivat suurten jazz-kokoonpanojen ja varhaisen kauden rock-yhtyeiden suosioon, 1970-luvulle tultaessa rumpalit genrestä riippumatta sekoittivat itselleen sopivan miksauksen yhdistelemällä Formula 602- ja 2002-sarjojen peltejä keskenään.

Muutama vuosikymmen myöhemmin rumpaleiden huomio oli kohdistunut Paisteen laajaan Signature-valikoimaan ja '90-luvulle tultaessa Formula 602:n valmistus lopetettiin.
Käytettyjen symbaaleiden markkinoilla vintage-ikäiset 602 pellit ovat olleet tasaisen kysyttyjä ja siitä innostuneena Paiste otti kyseisen sarjan suosituimmat malliin valmistukseen 2011, uudistettuina versioina. Kyseisen vuosikerran symbaaleita saatiin myös Riffinn testiin ja kyseisen artikkelin voi lukea tämän linkin kautta.

Nyt ovat vuorossa kovaäänisempään soittoon soveltuvat raskaammat mallit, sekä täydentävät koot aiempaan uusiomallistoon.

 

Medium heavy -tunnuksella leimatut crash-symbaalit ovat halkaisijaltaan  16, 17, 18, 19 ja 20 tuumaa,  ja valmistajan mukaan erityisesti kookkaimmat näistä toimivat myös komppisoittoon, kiitos selkeän soundin.

 

 

Heavy-tarkenteella merkityt 16-, 18- ja 20-tuumaisten aksenttipeltien sointia kuvataan kirkkaaksi ja vahvaksi,  ja isomman voluumin ohessa ne soveltuvat myös komppisoittoon antaen kapulan napautuksiin selkeän ja kantavan kopseen. 

 


Hi-hat-valikoiman tulokkaat ovat 14” & 15” Heavy -mallit, joiden sointia valmistaja kuvaa kirkkaaksi, täsmälliseksi ja kovemmankin mekkalan läpäiseväksi.

15-tuumainen Sound Edge Hi-Hat taas tuottaa pehmeän ja sävykkään soundin. Vahvasti vekitetty alapelti puolestaan takaa jämptin sulkeutumisenäänen lataisa poljettaessa.

 

 

Ohuempaakin sorttia on Formula 602 -sarjaan lisätty, nimittäin 17- ja 19-tuumaiset Thin Crash -symbaalit, sekä paperinohueksi luokiteltu  20-tuumainen aksenttipelti, jonka kerrotaan reagoivan kapuloinnin lisäksi myös sutiessa tai paljaalla kädellä lyötäessä.

 

Kristallinkirkkaaksi ja loputtoman pitkään soivaksi luonnehdittu 13-tuumainen Heavy Bell kruunaa kokonaisuuden ja palauttaa etualalle uutukaisten painottumisen painavampaan painoluokkaan.

Lisätiedot: Soitin Laine

18.03.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy