Roland HS-5 – monitorimikseri kuulokekuunteluun

Image

Siinä missä ammattitason keikkakäyttöön tarkoitettu henkilökohtainen M-48-monitorimikseri (julkaistu Riffi 4/2012) nivoutuu osaksi PA-järjestelmää, tarjoaa HS-5 puolestaan viiden muusikon ryhmälle, tai vaikka soitonopettajalle ja hänen oppilailleen itsenäisesti toimivan kuulokemikserin – studioluokan efekteillä ja tallennusmahdollisuudella.

HS-5 on erityisesti hiljaisten bändiharjoitusten tarpeisiin suunniteltu digitaalinen kuulokemikseri. Laitteen kansilevy on jaettu neljään sektoriin (A–D), joissa on tuloliitännät mikrofonille, instrumentille tai stereofoniselle linjasignaalille, sekä niiden lisäksi kaksi lähtöjakkia kuulokkeille (6,3 mm & 3,5 mm).
Viides lohko tarjoaa stereofonisen linjatulon, sekä koko miksauksen stereolähdön. Tätä E-lohkoa voidaan käyttää myös toisen SH-5:n liittämiseen, jolloin systeemi laajenee kahdeksan muusikon tarpeisiin.

Image


Muotoilun motiiviksi ja sen tuomaksi eduksi Roland mainitsee, että ajatuksena on sijoittaa SH-5 musikanttien keskelle niin, että jokainen voi omasta suunnastaan kätevästi hoitaa omat henkilökohtaiset säätönsä.

 

Image


Käyttöä varten HS-5:n voi laskea sopivalle pöytätasolle, tai asentaa PDS-10-jalustaan.

Tallennusta varten HS-5:ssä on myös USB-liitäntä, jonka kautta soiton voi tallentaa joko muistitikulle tai tietokoneelle. Tikkua käytettäessä voi näppärästi vaikka tallentaa kappaleen läpimenon ja kuunnella sen heti perään analysointia varten. Tietokonetta käytettäessä SH-5:n eri kanavat taas saa taltioitua omille raidoilleen, jolloin niitä voi hyödyntää osana jatkokehittelyä.
USB-tikku toimii myös muistivälineenä, kun halutaan talteen jokaisen musikantin omat säädöt seuraavaa sessiota varten.

Oma kuuntelu rakennetaan kahdessa vaiheessa: jokainen soittaja rakentaa vuorollaan oman erillisen miksauksensa yhteisillä pääsäätimillä, joiden kautta kaikki tulosignaalit kulkevat. Soiton aikana voi vielä justeerata kaiun määrää ja oman soittimen suhdetta päämiksaukseen. Johon siihenkin pääsee tietysti palaamaan sitten, kun muut ovat saaneet omat balanssinsa kasaan.
Kaikki asetukset ilmaistaan potetiometreja ympäröivillä ledikehillä.

Sähkökitaristeille ja -basisteille on varattu COSM-mallinnukseen perustuvat virtuaaliefektit ja vahvistinsimulaatiot, joiden luvataan kattavan nin puhtaat kuin säröisetkin äänimaisemat.
Laulajille taas on kompressori, ekvalisaattori ja delay, jotka löytyvät jokaisesta mikkitulosta.
Kaikille soveltuvaa apua tarjoaa metronomi, jonka tempon voi asettaa numeerisesti tai kytkintä naputtelemalla.

Lisätiedot: Roland Suomi

Roland M-48:n käyttötestin voit lukea tästä.