SSL päivitti Live-miksereiden käyttöjärjestelmän kolmosversioon

Image

Päivitys tuo mikseriin yli 40 uutta toimintoa, joiden ansiosta työkaluvalikoima kasvaa ja samalla kuitenkin työskentelyn luvataan olevan vielä aiempaakin yksinkertaisempaa.

L500-mallin tunnus on päivityksen jälkeen L500 Plus ja sen miksauskanavien määrä on 256 (aiemmin 192). Samalla myös efektiprosessorin kapasiteettia on nostettu niin, että tehostevalikoimasta riippuen määrä on enimmillään tuplat aiempaan verrattuna. Efektivalikoimaa on myös kasvatettu entisestään. Versio 3 on asennettu valmiiksi kaikkiin uusiin miksereihin ja sen saa ladattua ennen päivitystä valmistettuihin laitteisiin.


 

InfoComm 2015 -messuilla esitelty päivitys tarjoaa uusina ominaisuuksina mm. työskentelyä nopeuttavan Super-Q-toiminnon, joka on uuden polven Query-työkalu mikserin reititysten tutkailuun.
Kanavan Q-näppäintä painamalla miksaaja näkee esimerkiksi nopeasti mihin signaali on reititetty, bussin Q-näppäimen takaa puolestaan löytyy tieto siitä, mitkä kanavat ohjautuvat kyseiseen bussiin, ja VCA-ryhmien sisältöä taas pääsee katsomaan niiden omilla Q-näppäimillä. Super-Q ilmaisee myös tulevat ja lähtevät signaalitasot.
Informaation voi halutessaan rajoittaa käytännölliseen suppeaan muotoon, jolloin Q-toiminto näyttää vain reititykset, tai sitten toimintoa voi käyttää laajemmassa muodossa, joka sisältää myös esimerkiksi käyttäjän määrittelemät layerit ja fader-pankit. SSL:n mukaan Super-Q tekee Live-miksereistä luontevia työkaluja myös monitorimiksaukseen.
 
Lisävarusteena myytävän Dante-kortin kautta aukeaa 32 x 32 -kanavainen liityntä (96 kHz). Kortti voidaan asettaa toimimaan itsenäisesti myös 48 kHz:n näytetaajuudella, vaikka mikseriä käytettäisiin korkeammalla näytetaajuudella.
L300-mallin liityntöjen lukumäärä on Dante-korttia käytettäessä 600 (ilman korttia 568) ja L500 Plus -mikserin kanavamäärä on kortin kera 1008 (ilman korttia 976).

Console Expander -moodissa kaksi mikseriä voidaan liittää toisiinsa niin, että päätiskin ohjaus onnistuu apumikseriltä samaan aikaan. Expander-tilassa kaikki päämikserin tulot ja lähdöt sekä koko prosessointikapasiteetti on avoimena apumikserille ja säätö käy päinsä itsenäisesti kummalta tahansa mikseriltä. Näin isompia tuotantoja voi kätevästi hoitaa vaikka parityöskentelynä.

SSL kertoo tiedotteessaan, että päivityksen myötä mikserin ennakko-ohjelmointia varten koodattu uusi SOLSA (SSL Offline Setup Aplication) toimii tietokoneessa tai pc-tabletilla ja mahdollistaa lähestulkoon kaikkien mikserin asetusten konfiguroinnin ja muokkauksen valmiiksi ilman, että puuhaan tarvitaan fyysistä mikseriä.

Käytön monipuolistamisen nimissä SSL on lisännyt Live-sarjan uuteen käyttöjärjestelmään lukuisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se soveltuu vakiokäytön ohessa tai sen sijasta myös broadcast-käyttöön. Mikseri esimerkiksi toimii tarvittaessa 48 kHz:n näytetaajuudella ja hallitsee sekä 5.1- että 4.0 -surround-järjestelmät panorointien, päälähtöjen sekä efektien osalta.

Uudessa käyttöjärjestelmässä on lisäksi myös parannuksia mm. solo-kuunteluun, VCA:n käyttömahdollisuus matriisikanaviin, uusia mahdollisuuksia käyttäjän itsensä määrittämien kytkinten toimintoihin, päivitetty FPPO-analysaattori jolla voi tarkastella myös esimerkiksi kahden rinnakkaisen signaalin välisiä eroavaisuuksia jne. 

Lisätiedot: Msonic