Kolmena eri laajuisena versiona juuri lanseerattu Cubase 14 on Steinbergin mukaan sekä inspiraation lähde että siitä solisevan taiteen muotoiluun optimoitu ohjelmisto.
Perusversio Elements on suunnattu uusille käyttäjille, joille on ohjelmaan tutustuessa etua siitä, että erilaisia toimintoja ja tallennettavia raitoja on rajatummin. Musiikin tekoon on silti käytettävissä peräti 64 midiraitaa ja 48 audioraitaa, ja audion käsittelyssä Elements nojaa samaan 64-bittiseen prosessointiin ja 192 kHz:n näytetaajuuteen kuin laajemmat Artist- ja Pro-versiotkin. Niissä raitamäärä kuitenkin on rajoittamaton.
Sama logiikka toteutuu myös VST-instrumenteille varattujen raitojen kohdalla, joiden lukumäärä Elementsissä on 24, kun taas Artist ja Pro sallivat rajoittamattoman määrän virtuaalisoittimia.
Elements-versioon sisältyy valmiiksi kaksi VST-instrumenttia, Artist- ja Pro-versioiden mukana toimitetaan neljä instrumenttia kummassakin.
Soundikirjastot heijastelevat samaa periaatetta, mutta jo Elementsin yli 1 500 soittovalmista soundia antavat kuvaa ohjelman laajuudesta, Pron kohdalla kirjaston kooksi ilmoitetaankin sitten jo yli 3 000 soundia.
Audion käsittelyyn tarkoitettuja VST-plugeja kuuluu Elementsiin 46 kappaletta, Artist-versioon 66 ja Pro-ohjelmaan peräti 92 kappaletta.
Perinteisemmässä studiotyöskentelyssä oleellisten audiotulojen ja -lähtöjen määrää kasvatetaan niitäkin lukemien ollessa tällaiset: Elements 24 tuloa/lähtöä, Artistit 32 ja Pro 256 tuloa/lähtöä. Näiden lisäksi on erillisiä inserttipisteitä 8 kappaletta (Elements) tai 16 kappaletta (Artist ja Pro).
Version 14 uusina ominaisuuksina Steinberg mainitsee mm. kokonaan uuden ja yksinkertaisesti ohjelmoitavan rumpukoneen, useita uusia muokkaus- ja efektointityökaluja niin kokonaisen audioraidan kuin yksittäisten samplejen käsittelyyn.
Sekä aivan erityisenä piirteenä Dorico-nuotinnusohjelmasta polveutuvan Score Editor -työkalun.
Score Editor osaa muuntaa midi-koskettimistolla (tai muulla midisoittimella) soitetun musiikin suoraan yhdellä komennolla selkeäksi nuottikuvaksi, jota voi edelleen editoida.
Toiminto pystyy käsittelemään erikseen nuotin graafista ulkoasua ja soiton midi-tietoa, jolloin nuottikuvasta saadaan helppolukuinen ja yksinkertainen silloinkin, kun soiton todellinen fraseeraus ei noudata nuottilogiikan matemaattista jakotapaa. Toisin sanoen midiraita soi alkuperäisellä groovella kaikkine soittajan soittamine etukenoineen tai kolmimuunteisuuksineen, mutta nuottikuva piirtyy perinteisen nuotinnustavan mukaisesti ja täsmällisen tasaisesti.
Score Editor tunnistaa myös soiton rytmiikan ja dynamiikan perusteella fraseerauksen ja lisää nuottikuvaan tarvittavat kaaret sekä painotusmerkinnät.
Luonnollisestikin Score Editor kykenee tuottamaan nuottikuvaa myös ohjelmoiduista midiraidoista, joten partituurin tulostaminen käy sekin päinsä.
Työskentelyä laajan partituurin kanssa helpottaa rajaustoiminto, jolla vain tietyt työvaiheen kannalta oleelliset stemmat voidaan valita näkyviksi ja muut piilotettavaksi. Jos tarkastelussa ovat esimerkiksi puhaltimet, voi Score Editoria pyytää pilottamaan kaikki muut instrumentit näkyvistä jolloin näytön koko tila on käytössä vain puhallinviivastoille jne.
Näytön alaosaan avattavassa uudessa MixConsole-näkymässä mm. kanavia voi järjestellä hiirellä raahaten ja miksauksen kerrotaan sujuvan nopeasti.
Valmistajan esittelyvideo:
Lisätiedot: Steinberg