Vox VX I & Vox VX II – kitarasoundeja 50-luvulta nykypäivään!

Image

Voxilta kerrotaan, että hiljattain kauppoihin toimitetut VX I ja VX II -kitarakombot vievät vahvistinmallinnuksen kokonaan uudelle tasolle.

VX-sukupolven vahvistimissa käytettää täysin uutta VET-mallinnusta (Virtual Element Technology), jossa Voxin mukaan yhdistyvät sekä analogisen vahvistinsuunnittelun että digitaalisen maailman parhaat puolet. Niinpä valmistaja lupaa, että näissä komboissa riittää ammennettavaa.

Mallinnustekniikan yhtenä haasteena on se, että kun jotakin tiettyä vanhempaa vahvistinmallia laitetaan rinnakkain vertailuun useita eri yksilöitä, huomataan niiden kaikkien olevan hieman erilaisia.
Silloinkin, kun ne ovat samaa vuosikertaa ja rakennettu samoista osista, ne ovat käytöstä ja ympäristöstä riippuen ikääntyneet eri tahtia ja niitä on kenties huollettu eri tavoin. Yhden yksilön mukaan tehty mallinnos voi olla onnistunut, mutta se ei silti kuulosta ehkä samalta kuin viereinen esikuvayksilö.

Välttääksen tämän ja päästäkseen lähemmäs tiettyyn alkuperäiseen vahvistinmalliin liittyvää perusluonnetta Vox kertoo mallintaneensa kokonaisen vahvistimen sijasta sen erilliset toiminnalliset lohkot – etuasteen, äänensävyn säätöyksiön, käytetyt putkityypit jne.
Uusi VET-tekniikka perustuukin siihen, että vahvistin on rakennettu virtuaalisesti komponentti komponentilta, jolloin eri lohkojen vuorovaikutus vastaa yhä täydellisemmin alkuperäisen vahvistimen toimintaa.

Kummankin mallin päätevahvistin on totetutettu FET-transistoreilla ja kytkennässä on hyödynnetty aiemmin hyväksi todettua Valvetronix-tekniikkaa. Sen ansiosta valmistaja lupaa päätevahvistimen käyttäytyvän aivan putkikytkennän tavoin.

Image


Autenttisemman soundin vuoksi – sekä hyötysuhteen tehostamiseksi – VX-vahvistimien kotelot toimivat bassorefleksiperiaatteella.
Kotelossa perinteinen puinen etulevy on liitetty tiiviisti täysin saumattomaan ABS-muovista valmistettuun koppaan ja sekä kaareutuvat muodot että rakennetta sisäpuolella jäykistävät tukirimat on suunniteltu ja mitoitettu ihanteellisen resonannssin saavuttamiseksi.

Etulevyn materiaali takaa hyvän suuntaavuuden ja sillä on sanansa sanottavana perinteisen kitaravahvistimen soundin muodostumiseen. Kevyt ja kestävä ABS-muovi taas on käytännöllinen ratkaisu ja se toimii erinomaisena akustisena materiaalina varsinaiselle kotelolle. 

 

 

Image

VX I tarjoaa 11 perinteistä vahvistinmallinnosta ja kahdeksan kitaristin ilmaisulle keskeistä efektiä. Näistä aineksista koottuja soundeja voi tallentaa vahvistimen muistiin, jossa on tilaa 22 soittajan itsensä laatimalle soundille

Virtuaalisten vahvistinten joukossa on mallinnoksia nimekkäistä amerikkalaisista ja brittiläisistä klassikoista aina 1950- ja 60-luvuilta saakka, mutta mukana on myös uudemman polven hi-gain-osaston edustajia. Valikoima kattaa Voxin mukaan ultrapuhtaat soundit, komppisoitossa rosahtavat murot sekä varsinaiset säröt aina rankimpiin sävyihin asti.

 

Image

VX-mallien perussäätimistö noudattaa perinteisen vahvistimen kokoonpanoa, mutta oman lisänsä kuvassa näkyvien jatkoksi tuo erillinen Power Level -potentiometri, jolla soittovoimakkuudeen saa mitoitettua käyttötilanteeseen sopivaksi.
 

Image

Efektipuolella tarjontaan kuuluvat chorus, flanger, phaser, tremolo, nauhakaikua jäljittelevä viive, analogista delay-efektiä jäljittelevä viive sekä kaksi erilaista kaikumallinnosta, jotka ovat jousi- ja hallikaiku.

Image


VX 1:n nimellisteho on 15 wattia ja sen kaiuttimeksi on valittu 6,5-tuumainen Voxin erikoismalli.
Kitarajakin lisäksi vahvistimessa on liitännät kuulokkeille, ulkoiselle audio-laitteelle (esim mp3-soitin) sekä jalkakytkimelle.

Jos vahvistintehoa tarvitaan enemmän, kannattaa katseet kääntää kookkaampaan VX II -malliin, jonka nimellisteho on 30 wattia ja kaiuttimen halkaisija 8 tuumaa.
Suuremman tehon ohessa VX II tarjoaa myös USB-liitännän, jonka avulla käyttöön saa myös uudistetun JamVox-palvelun sekä vahvistimen syvällisempään ohjelmointiin tarkoitetun Vox Tone Room -ohjelman.

 

LisätiedotEM Nordic

Kumpikin vahvistin toimii ulkoisella varkkomuuntajalla, VX I:n käyttöjännite on 12 volttia, VX II:n taas 15 volttia.