Nayteikkuna

Imogen Heap – musiikkia elein ja liikkein

Frou Frou -duon myötä kuuluisuuteen ponnahtanut Imogen Heap on poikkeuksellinen artisti, joka työstää musiikkiaan yleisön edessä paitsi perinteisillä soittimilla myös liikkeet tunnistavilla Mi.Mu-hansikkaillaan.

 

 

Savoy-teatterin täydelle salille launataina 8. joulukuuta esiintynyt Imogen Heap on huipputaidokas multi-instrumentalisti, laulaja, säveltäjä ja äänisuunnittelija, joka on aktiivisesti laajentanut ilmaisuaan perinteisillä instrumenteilla soittamisen ja tietokonemusiikin vakiintuneiden tuotantotapojen ulkopuolelle. Ja juuri tuollaiseen rajojen rikkomiseen Heapin nykyesiintymiseen olennaisesti kuuluvat Mi.Mu-hansikkaat antavat oivan keinot. Niiden myötä soittaminen ei enää ole sidoksissa fyysiseen instrumenttiin vaan soitto sulautuu osaksi tanssillista esitystä.

 

 

"En halunnut kontrollia, halusin vapautta", kuvailee Imogen Heap perusideaa Mi.Mu:n takana.

Pyrkimys irrottautua virtuaali-instrumenttien ja tietokoneiden perinteisistä ohjaimista sai kipinää Heapin vieraillessa maineikkaan MIT:n Media Laboratoriossa, jossa Elly Jessop esitteli hänelle liiketunnistimin varustettujen hansikkaiden käyttöä äänenmuokkauksen realiaikaiseen ohjaamiseen.

 

heapin käyttämät Mi.Mu-hansikkaat eivät perustu kuitenkaan tuohon tekniikkaan vaikka päämäärä on sama. Ne antoivat sytykkeen, jonka pohjalta Mi.Mu:n kehittäjätiimi loi oman menetelmänsä, jolla tanssilliset eleet saadaan ohjaamaan Abletoniin ohjelmoituja elementtejä ja efektejä. Heap on itse ollut aktiivisesti mukana kehitystyössä, jonka hän toivoo hyödyttävän laajemminkin musiikin tekijöitä.
Virtuaalisoitinten soittaminen käy sekin päinsä hyvin monipuolisesti, kyse on pitkälti siitä millaisia asioita artisti itse haluaa liikkeillään ja eleillään ohjata ja kuinka paljon on valmis näkemään vaivaa systeemin konfiguroinnissa. Ukkosenjyly kättä heilauttaessa löytynee helposti, täsmällisten sävelkulkujen soittaminen "ilmasta" vaatii huomattavasti enemmän.

 

 

Imogen Heapin vahvasti kokeellisessa, hyvin elokuvallisessa tai sadunomaisessa musiikissa, ja tanssillisessa lavaesiintymisessä Mi.Mu-hansikkailla on vahva musiikillinen ja draamallinen asemansa, jota myös Savoyn keikalla päästiin ihastelemaan.
Kun lavalla on samaan aikaan ryhmä muusikoita omine soittimineen ja tietokoneineen, ei kaikin ajoin ole aivan helppoa erottaa mikä osa saumattomasti rakentuvasta äänikudoksesta syntyy Heapin itsensä toimesta ja mitä tapahtuu taustalla. Kokonaisuus on eläväinen ja herkeämättömän intensiivinen, vangitsevaa katseltavaa ja kuultavaa.
 

 

Tässä vielä Mi.Mu-tekniikan esittelyä hieman toisenlaisella lavalla:

Lisää tietoa Mi.Mu-tekniikasta löytyy tämän linkin kautta.

09.12.2018
|
Teksti: Lauri Paloposki | Kuvat: Minna Hatinen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy