Jaakko Kuusiston muistokonsertti Oulun Musiikkijuhlilla

Image

Oulun Musiikkijuhlat kunnioittaa entisen taiteellisen johtajansa, Oulu Sinfonian taiteellisen partnerin ja pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Jaakko Kuusiston (17.1.1974 – 23.2.2022) muistoa maaliskuun ohjelmistossaan.
Konsertti pidetään maanantaina 14.3. Madetojan salissa.

 

Oulu Sinfonian tiedotteessa kerrotaan, että tiivis yhteistyö Kuusiston kanssa alkoi jo 2004, ja vuosina 2005– 2009 hän toimi Oulu Sinfonian päävierailijana.
Jaakon johdolla orkesteri toteutti ikimuistoisia ja monipuolisia konserttielämyksiä. Mieleenpainuvia hetkiä olivat muun maussa esiintyminen yhdessä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa valtakunnallisessa Suomi 100 -juhlassa, oopperatuotannot Punaisesta viivasta Koirien Kalevalaan sekä Jaakon trumpettikonserton ensiesitys Suomessa.

Jaakko Kuusiston viimeisimpänä orkesterilevytyksenä toteutui Ismo Alanko & Oulu Sinfonia: Kaiken maailman kehtolauluja, joka äänitettiin keväällä 2021. Viimeisenä konserttinaan hän johti Oulu Sinfonian Pjotr Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin konserttiversion, jossa mukana oli myös Madetojan musiikkilukion tyttökuoro.

Oulu Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana Jaakko aloitti ennen kevään 2013 festivaalia, ja siirsi vastuun uusille taiteellisille johtajille viime keväänä, yhdeksän festivaalin jälkeen. Musiikkijuhlilta kerrotaan, että Jaakon päämäärätietoisella ja valovoimaisella otteella festivaaleilla toteutettiin vuosi toisensa perään upeita konsertteja ja kunnianhimoisia projekteja, jotka toivat oululaisen yleisön eteen joukon huikean lahjakkaita kansainvälisiä ja kotimaisia artistivieraita.

"Jaakon tapa kohdata ihmisiä oli mieleenpainuvan lämmin ja sydämellinen, mikä oli omiaan luomaan puitteet paitsi hyvälle tiimityölle, myös sellaiselle festivaalille, jonne muusikot halusivat mielellään tulla ja palata. Kaikki me tiedämme, että muusikkona, säveltäjänä ja kapellimestarina Jaakko oli kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu monilahjakkuus, mutta kenties vielä sitäkin kirkkaammin hänessä loisti älykkään, humaanin ja lämpimän ihmisen tähti, jonka lento jäi epäreilun lyhyeksi."

 

Jaakko Kuusiston viulukonserton videotallenne

Oulu Sinfonia ja Musiikkijuhlat ovat yhdessä julkaisseet maksutta katsottavaksi videotaltioinnin Jaakko Kuusiston viulukonsertosta Jäähyväiset-konsertista, johon päättyi Jaakon pitkä kausi Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Viime maaliskuussa tallennetussa konsertissa Jaakko Kuusiston johtama Oulu Sinfonia soitti viulukonserton solistinaan Elina Vähälä. Tallenne on katsottavissa Oulun Musiikkijuhlien verkkosivulla ja YouTube-kanavalla 11.3. asti.

Jaakko Kuusiston muistokonsertti järjestetään maanantaina 14.3.2022 klo 19:00 Madetoja-salissa.
Konserttiin on vapaa pääsy.

Tarkemmat tiedot lippujen lunastuksesta sekä konsertin esiintyjistä ja ohjelmistosta löytyvät Oulun Musiikkijuhlien sivustolta.

Uutinen perustuu Oulu Sinfonian ja Oulun Musiikkijuhlien yhteiseen tiedotteeseen. Jaakko Kuusiston kuva: Petra Tiihonen / Alias Studiot