Kulttuurialan freelancerit vaativat oikeusteitse yleisötilaisuuksien avaamista

Image

Joukko kulttuurialan freelancereita on maanantaina 17.1.2022 jättänyt valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Aki Haurun sekä Iiro Ollilan johdolla jätetyn valituksen tavoitteena on toimeenpanokielto Etelä-Suomen aluehallintoviraston 7.1.2022 yleisötilaisuudet kieltäville päätöksille ESAVI/560/2022 ja ESAVI/45792/2021. Valitus on lajissaan poikkeuksellinen, sillä asianosaiset ovat yksityishenkilöitä ja freelancereita.

Valittajien mukaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset ovat epäjohdonmukaisia eivätkä täytä välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden vaatimuksia. Valitustaan he perustelevat sillä, että myös THL kyseenalaistaa yleisötilaisuuksiin kohdistuvien rajoitustoimien tarkoituksenmukaisuuden.

Valituksen jättäjät toteavat, että yleisötilaisuuksien kielto aiheuttaa kauaskantoista, mittavaa haittaa toiminnalle sekä korvaamattomia taloudellisia tappioita. Ja syventää näin yhä entisestään kulttuurialan työntekijöiden ja toimijoiden ahdinkoa.  Valituksen mukaan kulttuurialan sulku rikkoo perusteetta alan työntekijöiden perustuslaillista oikeutta harjoittaa elinkeinoaan sekä kansalaisten perusoikeutta kulttuuripalveluihin. Valittajat katsovatkin, että kyseessä on laiton työsulku, jonka vaikutukset kohdistuvat pahimmillaan jälleen juuri kaikista heikoimpiin eli freelancereihin. Valittajat edelleen katsovat, että valtioneuvosto on pandemian hoidossaan epäsuhtaisesti asettanut yhden merkittävän ala- ja ammatinharjoittajaryhmän maksamaan hintaa mm. muun yhteiskunnan kriisitietoisuuden kasvattamisesta, riittämättömän terveydenhuollon kapasiteetin turvaamisesta sekä rokottamattomien hoitamisesta.

 

Uutinen perustuu Aki Haurun ja Iiro Ollilan toimittamaan tiedotteeseen.

Kitaristi Aki Hauru palkittiin huhtikuussa 2020 Muusikkojen liiton Nyrkki-palkinnolla muusikkoyhteisön ja musiikkialan hyväksi tehdystä työstä . Jutun kuva on palkinnon luovutustilaisuudesta.