Mariska ja Risto Asikainen saivat Teosto 90 -tunnustuspalkinnot

Image

Musiikin tekijöitä ja kustantajia edustava Teosto jakoi tänään 90-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kaksi Teosto 90 -tunnustuspalkintoa.

Tampereella Musiikki&Media-tapahtuman Industry Awards -gaalassa jaetut palkinnot saivat sanoittaja-säveltäjä Mariska (Anna Maria Rahikainen) ja säveltäjä-sanoittaja Risto Asikainen.
Palkinnot jakoivat Teoston hallituksen puheenjohtaja Kim Kuusi ja vt. toimitusjohtaja Risto Salminen.

Teosto 90 -tunnustuspalkinnolla haluttiin huomioida kaksi monipuolista, tuotteliasta ja kunnianhimoista musiikintekijää, joiden itselleen ja muille tekemät kappaleet ovat niin laajasti tunnettuja ja pidettyjä, että niiden voi sanoa vaikuttaneen suomalaisten musiikkimakuun jopa pysyvästi.

Palkintojen jakavat luonnehtivat tunnustuksen saajia seuraavasti:

Mariska on sanoittaja, säveltäjä ja artisti, jonka tekemien kappaleiden tyylilajeja ovat tähän mennessä olleet ainakin pop, rock, iskelmä, hip-hop ja punk. Tämän huippulyyrikon tekemiä lauluja ovat laulaneet hänen itsensä lisäksi muun muassa Freeman, Anna Puu, Teflon Brothers, Jari Sillanpää, PMMP, Pate Mustajärvi, Pete Parkkonen, Danny, Kasmir, Paula Koivuniemi, Antti Tuisku, Mira Luoti, Samuli Edelmann ja Jenni Vartiainen.

Risto Asikainen on säveltäjä-sanoittaja ja tuottaja, jonka hengästyttävän laaja tuotanto on menestynyt Suomen lisäksi myös Keski-Euroopassa ja Aasiassa. Kotimaisista artisteista hän on tehnyt biisejä muun muassa Dingolle, Gimmelille, Kaija Koolle, Teflon Brothersille, Kari Tapiolle, Anna Erikssonille, Robinille, Kasmirille, Isac Elliottille, Nylon Beatille ja Mikael Gabrielille.

Teoston perustivat musiikintekijät ja kustantajat vuonna 1928, ja se on aatteellinen ja voittoa tavoittelematon järjestö, joka kerää musiikinkäytön korvaukset ja tilittää ne edelleen tekijöille ja kustantajille.

Teosto edustaa 33 000:ta kotimaista ja noin kolmea miljoonaa ulkomaista säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikin kustantajaa.
Vuonna 2017 Teosto keräsi musiikintekijöille ja -kustantajille musiikinkäyttökorvauksia 59,8 miljoonaa euroa.

Lisätiedot: Teosto