Museokapineista elävän musiikin soittimiksi – aavekitaroita Turussa!

Image

Turun Sibelius-museossa on mahdollisuus tutustua portugalilaiseen kitaraperinteeseen marraskuussa, kun aavekitaroiksi kutsutut ja kertaalleen unholaan vaipuneet soittimen esimuodot on kaivettu esiin ja osa jopa viritetty soittokuntoon.

Kitaran varhaisia versioita eivät useinkaan veistäneet soitinrakentajat, vaan ne syntyivät kotikonstein tarvekaluiksi kuten hevoskärrit, varsiluudat ja viikatteen varret.
Soitinten muodot muistuttavat nykykitaraa, mutta rakenteeltaan alkuperäiset olivat laadultaan vaihtelevia.

Kielipolitiikka suosi materiaalina luonnonsuolta, kun ei nailonia vielä tunnettu. Myös metallikielisiä soittimia rakennettiin.
Kielten lukumääräkään ei ollut vakiintunut ja joukkoon mahtuu mm. 8-, 10- ja 15-kielisiä soittimia.

Korkeakulttuurin silmin tarkasteltuna vaatimattomat soittimet jätettiin vähemmälle huomiolle ja perinne hiipui liki olemattomiin. Portugalilaiset perinnesoittimet viola Amarantina, Beiroa, Braguesa, Campaniça, Terceira ja Toeira katosivat lähes kokonaan 1900-luvun kuluessa. Sukulaissoitin cavaquinho kiersi maailmaa kulkeutuen aluksi Brasiliaan ja sitten Havaijille, jossa se myöhemmin tunnettiin ukulelena.

Omien juurten etsiminen ja alkuperäiskulttuureita kohtaan tunnettu mielenkiinto, sekä uusien maanläheisten soundien etsintä ovat kuitenkin avartaneet suhtautumista ja näillekin soittimille on löytynyt jälleen käyttöä elävän musiikin parissa.

 

Aavekitaroihin pääsee tutustumaan Sibelius-museon soitinnäyttelyssä 10.–20. marraskuuta.
Ja konserttielämyksiä on luvassa 18.–20. marraskuuta, jolloin Turussa esiintyy useita vanhoja soittimia käyttäviä kokoonpanoja. Tapahtumiin on ilmainen pääsy, näyttelyihin museon sisäänpääsymaksu.

Torstai 18.11.2021

• klo 11-16: Lusitanian Ghosts dokumenttielokuva

• klo 19: Bicho Carpinteiro, Lusitanian Ghosts konsertti

Perjantai 19.11.2021

• klo 15-17:  Viola Campaniça työpaja – Marco Vieira

• klo 19: Marco Vieira, O Gajo - konsertti

Lauantai 20.11

• klo 13-15:  A Cantadeira, Raia - konsertti

 

Lisätiedot: Sibelius-museo

Piispankatu 17, Turku
Avoinna  keskiviikosta lauantaihin kello 11–15.

Uutisen kuvat: lehdistötiedote, sekä Pauli Lyytinen (Sibelius-museo)