Uudet linjaukset Frankfurtin messuilla

Image

Pro Light + Sound -tapahtuma järjestetään aiempien suunnitelmien mukaisesti 26.9. – 29.4.2022. Sen sijaan rinnakkaistapahtumana toteutettu perinteinen Musiikkimesse jää pois ohjelmasta.

Messe Frankfurtin tiedotteen mukaan Musikmesseä koskevat uudet linjaukset juontuvat kahdesta isosta muutoksesta.
Perinteisen soittimia, soitinlaitteita sekä mm. nuottijulkaisuja esittelevän tapahtuman alasajoon johti ensinnäkin jo pitkään jatkunut suuntaus, jossa Euroopan soitin- ja laitemarkkinoista 70 prosenttia on keskittynyt hyvin pienelle joukolle kansainvälisiä postimyyntiliikkeitä.
Tämä kaupan rakenteen muuttuminen on syönyt pohjan ennen niin oleelliselta toiminnalta – valmistajien, maahantuontiliikkeiden sekä jälleenmyyjien keskinäisiltä neuvotteluilta.
Samalla messujen luontainen paikka maahantuojien tuotevastaaville, sekä vähittäiskauppiaille ja heidän henkilökunnalleen sekä yksittäislle rivikäyttäjille suunnatulle tuotekoulutukselle on menettänyt asemiaan.

2010-luvulla nähty muutos ammattilaisten kansainvälisestä messutapahtumasta yhä voimakkaammin Saksan sisämarkkinoille suunnatuksi kuluttajatapahtumaksi lukuisine konsertteineen ja koulutustilaisuuksineen törmäsi lopulta nyt jo kaksi vuotta jatkuneeseen korona-pandemiaan. Frankfurtin messujen mukaan vallitsevien terveysmääräysten puitteissa ei ole mahdollista järjestää niin suuria yleisötapahtumia, että niiden tuotot ylittäisivät niistä aiheutuvat kustannukset.
Musikmessen toiminta olisi toisin sanoen tappiollista, ja kun huomioidaan pandemian vaikutukset messuihin (osana rajoitusten näivettämää tapahtuma-alaa), ei sellaiseen ole nyt mahdollisuutta.

Messuilta kerrotaan kuitenkin, että musiikkia ei silti kokonaan hylätä. Suunnitelmissa on jonkinlainen esittävään musiikkiin perustuva tapahtumakokonaisuus, joka aikojen kohentuessa korvaa Musikmessen jättämän aukon ohjelmakalenterissa.

Samassa tiedotteessa todetaan myös, että Shanghaissa syksyisin järjestettävä Music China on messutapahtumana vahvassa kasvusuunnassa ja täyttää monia niistä tehtävistä, joista Musikmesse aiemmin huolehti. Music China kuuluu Messe Frankfurtin tapahtumiin.

Pro Light + Sound jatkaa edelleen

Vahvasti ammattilaisille – maahantuojille, kauppiaille, suunnittelijoille ja asennusliikkeille sekä operaattoreille – suunnattu Pro Light + Sound -tapahtuma toteutetaan suunnitellulla tavalla huhtikuun lopulla.
Tätä sektoria koskevat kaupankäynnin rakenteet eivät ole muuttuneet soitin- ja musiikkilaitemarkkinoiden tapaan ja kansainväliselle taphtumalla on edelleen vahva tarve.
Vaikka korona edelleen haittaa pitkäjänteistä suunnittelua, uskoo Messe Frankfut pystyvänsä tarjoamaan tämän tapahtuman tarpeisiin soveltuvat fasiliteetit myös jatkossa.

Haasteiden vaativuudesta kertoo kuitenkin jotain se, ettei kevään messujen näytteilleasettajien listaa ole vielä julkaistu. Olot eri maissa vaihtelevat ja mikäli tarkoituksena on matkustaa tutustutaamn jonkin tietyn valmistajan tuotteisiin, kannattaa läsnäolo varmistaa kyseisen yrityksen omalta sivustolta ja huomioida myös se, että viime hetken muutokset ovat edelleen mahdollisia paikallista rajoituksista ja tautitilanteesta johtuen.

Lisäys uutiseen 2.3.2022 kello 17:40.
Juuri saamamme tiedotteen mukaan Messe Frankfurt liittyy niiden länsimaisten yritysten joukkoon, jotka boikotoivat Venäjää Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen johdosta. Messe Frankfurtin kaikki Venäjällä järjestämät tapahtumat on toistaiseksi peruttu.
 
Lisätiedot Saksassa järjestettävistä messuista: Messe Forum oy (Suomi) / Messe Frankfurt (Int.)