Sennheiser Memory Mic – spiikit videolle

|
Image

Älypuhelimella tai tabletilla saa kuvattua moneen käyttöön aivan riittävää videota, mutta äänen tallennus laitteen omalla mikrofonilla tuottaa pääasiassa luokattoman kehnoa jälkeä jo muutaman metrin etäisyydeltä. Sennheiser avittaa uudella mikrofonillaan, jossa on monta kekseliästä piirrettä kuvaajan arjen helpotukseksi.

 

Pieni ja käytännöllisesti katsottuna painoton Memory Mic toimii langattomasti ja lähes tulkoon automaattisesti. Mikrofonin pohjassa on USB-liitäntä litiumioniakun latausta varten, yläreunassa alle neliösenttimetrin kokoinen metalliverkko mikrofonikapselin suojauksena, ja kyljessä painonappi virran kytkemiseen. 

Älylaitteen kanssa Memory Mic keskustelee Bluetoothin sekä osin myös wifi-yhteyden välityksellä.  Yhteispeli vaatii ilmaiseksi ladattavan Memory Mic -applikaation asennuksen puhelimeen tai tablettiin. Testikuvaukset tein iPhone 8:lla, johon appi löytyi ja asentui vaivattomasti AppStoresta (Android-käyttöjärjestelmään sopiva versio haetaan Google Play -palvelusta).

Image

Viritys käyttökuntoon käy applikaation hankkimisen jälkeen muutamassa minuutissa ja prosessi on miltei automaattinen. Aivan alkuun applikaatio pyysi lupaa päivittää Memory Micin käyttöjärjestelmä uusimpaan versioon, mikä kävikin sangen nopsaan ja nikottelematta. 

Applikaatio pyytää lupaa myös Bluetooth-yhteyden ja mikrofonin käyttöön, ja loputkin asetukset hoituvat sovelman esittämiin kysymyksiin myöntävästi vastaamalla.

Tietyssä vaiheessa ohjelma antaa ohjeita Memory Micin sijoittamiseen sekä puhelimen äänenvoimakkuuden säätämisen. Ohjelma nimittäin kalibroi Memory Micin soittamalla tallennuslaitteen kaiuttimien kautta sarjan taajuuspyyhkäisyitä, joiden perusteella se osaa päätellä toiminnan kannalta tarpeellisia asioita. Mitä ne ovat, sitä ei suppeassa manuaalissa kerrota, mutta swiippien jälkeen aplikaatio laskee ankarasti tovin ennen kuin mikrofoni asettuu käyttövalmiiksi. 

Asetukset pysyvät Memory Micin sekä applikaation muisteissa, ja niinpä yhteyden muodostaminen seuraavilla käyttökerroilla sujui helposti.

 

Kuvaamaan

Memory Mic on pääasiassa presentaatioiden ja miksei myös haastatteluiden videotallennukseen tarkoitettu mikrofoni, jonka sijoittelussa pätevät samat pääperiaatteet kuin paidan rintamukseen kiinnitettävän nappimikrofoninkin kanssa toimittaessa. 

Itse kapseli on suuntakuvioltaan pallo, mutta mikrofoni on silti syytä kääntää niin ettei sen oma runko varjosta äänen kuuluvuutta, ja kapselia suojaava verkko on mahdollisimman avoimesti saapuvan ääneen suuntaan.

Asemointi itsessään on helppoa. Memory Micin takapinnassa on joustava kuminen kieleke, joka aukeaa notkeasti nielaistakseen paksummankin paidan liepeen, mutta loksahtaa kiinni pitoasentoon varsin vahvan magneetin vetämänä. 

Tummaa paitaa vasten neliskanttinen valkoinen rasia saattaa näyttää liian huomiota herättävältä, mutta rintataskuun sujautettuna tai valkoisen paidan kanssa se sulautuu huomaamattomasti kuvaan.

Image

Video kuvataan Memory Mic -applikaatiolla ja kuvan ohessa älylaitteeseen tallentuu samaan aikaan sen omalla mikrofonilla pyydystetty ääniraita. Memory Mic sisältää nimittäin oman muistinsa, johon se taltioi kuulemansa äänen. 

Tässä vaiheessa älylaitteeseen tallennettu videopätkä on kuunneltavissa sillä ääniraidalla ja äänenlaadulla, jonka sen oma mikrofoni luontaisesti kykenee tuottamaan. Se riittää videon tarkoituksenmukaisuuden arviointiin ja mikäli esitys on onnistunut ja kuva kelvollinen, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen, jossa Memory Micin omaan muistiin tallennettu ääniraita liitetään puhelimessa olevaan videokuvaan. Tämä synkronointi tapahtuu täysin automaattisesti ja kestää suhteessa videon pituuteen. Lyhyen spiikin synkkaus käy hujauksessa, viiden minuutin esitys vaatii jo muutaman minuutin prosessoinnin. 

Kun alkuperäinen videoraita ja Memory Micillä tallennettu ääni ovat synkassa, on aika hämmästellä miten suuri voikaan ero olla, kun huonetilan kaikuisuus ja kuvauskojeen oman mikrofonin liioittelema akustinen etäisyys eivät enää tärvää katselunautintoa. Kelvollisessa äänitysympäristössä jälki on vähintäänkin samaa tasoa älylaitteen kuvanlaadun kanssa, subjektiivisesti arvioituna jopa parempi. 

Image

Ympäristön äänimaisema ja mikrofonin herkkyys sovitetaan aplikaatiossa.

Kaiken lisäksi Memory Micin äänityksen käyttö ei ole joko/tai-peliä, vaan applikaation mikserillä voi hakea miellyttävää tasapainoa lähimikin ja älylaitteen etäisemmän äänen miksauksena. Jos paikalla on yleisöä, saa mukaan fiiliskerroksen verran katsomon reaktiota ja mahdollista osallistumista. Tai sitten ihan jotain muuta ympäristön äänimaisemaa, oltiinpa kuvaamassa melontaopasta tai esittelemässä vaikkapa myyntiin saatua uutta kitaramallia verkkokaupan vlogiin.  

 

Sennheiser Memory Mic

Tallentava langaton mikrofoni videokuvaukseen

• tarkoitettu käyttöön älypuhelimella tai tabletilla kuvattaessa (Android, iOS)
• toimii 2,4 Gt:n lupavapaalla taajuusalueella
• tarvitsee toimiakseen Sennheiserin Memory Mic -applikaation
• mikrofonin tallennusaika n. 4 tuntia
• hintaluokka 200 euroa

Lisätiedot: Sennheiser Suomi

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Artikkelin yhteydessä julkaistiin kainalojuttu "Muutama vinkki videointiin", jossa käsiteltiin kuvauksen perusteita. Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.