Lyhyen videon teko taitaa nykyisin jo lukeutua kansalaisen perustaitoihin siinä missä jotakuinkin viimeistellyn demoäänityksen tuottaminen on kuulunut muusikon oletettuihin osaamisiin jo kaseteille tallentavien portastudioiden päivistä lähtien.
Muutamalla niksillä videostakin saa katseltavamman.
1) Käännä puhelin tai tabletti vaaka-asentoon.
Elokuvan kuva on matala ja leveä ja sille on syynsä. Amatöörinkin silmää häiritsee konvention perusteeton kääntö pystyformaatiksi, elokuvafriikki saattaa lopettaa katsomisen justiinsa.
2) Valitse sopivan valoisa paikka.
Liian hämärässä kuvattua materiaalia on rasittavaa katsella, kohtuuttoman kirkkaassa valossa kontrastit ovat usein äkkijyrkkiä ja varjot raskaita.
3) Valitse ehyt tausta, joka ei sotke kuvaa.
Levoton maisema tekee koko videosta levottoman, levollinen tausta puolestaan auttaa katsojaa keskittymään pääasiaan.
4) Hanki kameralle kunnollinen pidike, jossa se pysyy vakaasti oikeassa asennossa.
Horisontti saa olla mielellään vaakasuorassa, ja kuvaus alaviistosta korostaa kuvattavan ylhäisyyttä. Kuvaus yläviistosta taas alleviivaa hallintoalamaisen asemaa. Puhujan kasvojen korkeudelle sijoitettu kamera on tasa-arvoisuudessaan usein kaikkein paras.
Valaisun pyhä kolminaisuus
Siellä missä valo ei muuten riitä, on kuvauskohde valaistava.
Päävalo sijoitetaan etuviistoon kohteesta katsoen.
Huomioi, että häikäistynyt puhuja takeltelee helposti sanoissaan, voimakkaasti ylhäältä suuntautunut valo taas liioittelee mustia silmänalusia.
Toinen etuvalo sijoitetaan usein viistoon vastakkaiselle puolelle tasapainottamaan päävaloa.
Symmetrian ei tarvitse olla täydellistä, usein riittää kun päävalossa kylpevä nenä ei heitä varjoaan koko toisen posken yli.
Taustavalo tuo kuvaan syvyyttä.
Tähänkin tarkoitukseen sopii viisto suuntaus, sivulta tai ylhäältä. Aavistuksenomainen halo puhujan olkapäillä ja hiuksissa nostaa hänet mukavasti esiin taustasta.
•••
Nämä ohjeet julkaistiin alunperin Riffin printti-numerossa 3/2020, Sennheiser Memory Mic -testin yhteydessä. Kyseinen mikrofoni on suunniteltu avuksi videoiden kuvaamiseen tai striimaukseen älylaitteella – puuhaan, jossa ääni jää usein lapsipuolen asemaan.
Vastaavantyyppisiä tietoiskuja julkaistaan verraten usein Riffin printtinumeroissa. Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.