Kitaran talla irtoaa – mikä syynä, mistä apu?

|
Image

Muutoksen syistä ei ollut täyttä varmuutta: johtuiko ilmestynyt vika ilmankostuttimien käytöstä huolimatta puun kuivumisesta? Vai olivatko edullisessa soittimessa käytetyt materiaalit tai rakennusmenetelmät syyllisiä tähän ilmiöön?

 

Päätettiin kysyä asiaa ammattimieheltä ja varattiin aika soitinrakentajamestari Juha Lottoselta, joka löysikin vastauksen hetkessä:

– Tässä kitarassa talla on liimattu osittain kannen lakkauksen päälle, mistä seuraa melko huonosti kestävä liitos. Tallan pitäisi olla koko pinta-alaltaan suorassa kosketuksessa kansipuuhun.

Lottosen mukaan kyse on varsin yleisestä ongelmasta edullis- ten soittimien parissa. Joskus epäsiisti liimauspinta johtuu työntekijöiden huolimattomuudesta tai kiireestä, kun taas joissakin tehtaissa talla liimataan tahallaan hieman viimeistelyn päälle, koska näin saadaan vaivattomasti siistiltä näyttävä liimasauma aikaiseksi.

Riffin Samick TAJ-1:ssä talla oli kiinni kannessa enää vain neljäsosan pinta-alastaan, jolloin kielten veto kiskoi tallan taka-reunan irti kannesta. Veto oli vääntänyt myös kannen kuppuralle, minkä takia kannen alle tallan kohdalle asennettuun puiseen aluslevyyn (engl. bridge plate) oli tullut pieni taite. Puista aluslevyä ei kuitenkaan vaihdettu, koska sellainen vaativa työ kannattaa tehdä yleensä vain arvosoittimissa.
Lopputulos oli näinkin aivan käypä, kun oikeaoppinen, luja tallan kiinnitys poisti väännöstä aiheutuneen kohouman lähes kokonaan kannesta. Soitin on siis pelastettu, ja palvelee vastedes yhä toimituksen käsikassarana.

 

Image

Tämä oli alkutilanne: palisanterista tehdyn tallan takareuna oli selvästi irronnut seetrikannesta, ja paksu askartelukartonki sujahti auenneeseen rakoon.

 

Image

Irtoavan tallan lisäksi kannessa oli tallan kohdalla selvä pullistuma.

 

Image

Talla poistettiin varovaisesti metalli­ lastalla, minkä jälkeen sen alapinta puhdistettiin uutta liimausta varten.

 

Image

Liimanpoiston jälkeen talla hiottiin alapinnaltaan suoraksi.

 

Image

Tallan irrotuksessa syntyneet kansipuun repeämät liimattiin nekin paikoilleen. Mitä tasaisempi liimattava pinta on sitä lujempi liitoksesta tulee.

 

Pienellä terävällä taltalla poistettiin reunoista kaikki ylimääräinen lakka. Kuvan yläosassa näkyy jo valmiiksi siivottu reuna, kun taas alhaalla näkee epäsiistin lähtötilanteen.

 

Image

Tällainen sen olisi pitänyt olla jo tehtaalla – kannen viimeistely on siististi poistettu tallan alta liimausta varten.

 

Image

Talla liimataan takaisin paikoilleen. On tärkeää että puristusvoima on tasainen koko liimattavalla pinta­ alalla.

 

Image

Työ viimeisteltiin siistimällä kuivunut liima kielten kiinnitystappien rei’istä kartiokalvaimella.

••• 

Tämä artikkeli julkaistiin alunperin Riffin printti-numerossa 4/2011.

Vastaavantyyppisiä juttuja julkaistaan verraten usein Riffin printtinumeroissa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.