The Album – studiovelhon päiväkirja

Image

Finnvoxin kipparina tunnettu Risto Hemmi maalailee ensimmäisellä soololevyllään kauniita suomalaisia maisemia. Siveltimen jälki on sävykäs. 

 

The Album on harvinaisen epämuodikas levy. Kolikon toinen puoli on se, että musiikki on suht ajatonta. Tämä albumi olisi voitu tehdä 90- tai 80-luvulla. Vaikutteita on niin suomalaisesta kansanmusiikista kuin rockista ja progesta, tyylien kirjo nivoutuu samojen kansien väliin luontevasti.

Hemmi on hiljainen taustavaikuttaja, joka ei ole itsestään ääntä pitänyt tai jonka soittoa ovat kuulleet vain harvat. Mutta kun takana on 44 vuotta suomalaisen musiikkielämän keskiössä – niin äänittäjänä kuin miksaajana – ja meriittilistalla läjäpäin maineikkaita albumeita, ovat odotusarvot korkealla.

Hemmin musiikki ei tavoittele päivän popin tai iskelmän sävyjä, ja niin on hyvä. Päiväkirjamaisella levyllään hän tuo kuultavaksi oman sielunmaisemansa, jossa soi vahvasti suomalainen luonto. Hän kertoo omasta elämästään, eikä pyri miellyttämään päälle liimatulla trendikkyydellä.
Pitkän linjan studiovelhona hänellä varmasti olisi ollut mahdollisuus kosiskella kuulijaa oppimillaan studiokikoilla. Hemmi kuitenkin luottaa soittajien ilmaisuun, etenkin itseensä. Se on tietenkin soololevyssä olennainen lähtökohta, sillä siitä persoonastahan on tietenkin kysymys, kenen nimi levyn kannessa seisoo.

Vierailevien muusikoiden kaarti on parhaimmistoa. Levyn avaava Artic Circle kertoo Hemmin lapsuudesta Rovaniemellä. Solistina on bassoklarinetisti Tapani Rinne, jonka soitto on vaikuttavaa. 

Samoilla lappilaisilla tunnelmilla jatkaa Twilight Reflection huilisti Pepa Päivisen sävykkäällä maalailulla. Biisi on sävellyksenä levyn parhaimmistoa. Nauhattoman basson soittaa Hemmi itse ja rytmiryhmänä on Anssi Nykänen ja Janne Haavisto. Samaa mestaruussarjaa edustavat levyn muut kannuttelijat: Bablo Contino Sanches, Miri Miettinen ja Sami Kuoppamäki.

Vahvimmillaan Hemmi on laajakuvissa, joissa voi nähdä suomalaisen luonnon ja horisonttiin taipuvan tähtitaivaan. Kitarajamittelut jäävät toisinaan hieman yksiulotteisiksi vailla sävellyksellistä motivaatiota. Kitaristina Hemmi edustaa 70–80-lukulaista koulukuntaa, soitosta voi kuulla niin Mark Knopflerin kuin David Gilmourin vaikutuksen.
Mutta parhaimmillaan biisien teemat kantavat, kuten kaihoa soiva Karelian Rhapsody. Matti Kallion haitari ja Heli Notkosen kantele tekevät rapsodiasta varsin upeasti soivan kokonaisuuden. Taustalauluissa soivat Värttinän Mari Kaasinen, Susan Aho ja Karoliina Kantelinen.

Risto Hemmi: The Album
Julkaisija: Texicalli Records (2023)

•••

Risto Hemmin haastattelun voi lukea Riffin juuri julkaistusta numerosta 6/2023

Tilaa irtonumero kotiin kannettuna hintaan 12,20 € (sis. postikulut).

Riffiä myyvät myös Lehtipisteen myymälät kioskeissa ja marketeissa sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Digitaalinen Riffin näköispainos on myynnissä Lehtiluukku-palvelussa.