Mackie DL32R – miksaa ja äänitä, ohjaa iPadilla

Mackiella on kokemusta sekä digitaalisista miksereistä että audiotallennuksesta ja tuota osaamista hyödynnettiin jo DL16-mikserissä, jossa Mackien valmistaman fyysisen mikserin kontrollipintana palveli iPad. Nyt idea on viety vielä pitemmälle ja tuloksena on hiljattain esitelty DL32R – täysin ohjelmoitava 32-kanavainen digitaalimikseri, jota ohjataan langattomasti iPadissa toimivalla Master Fader -aplikaatiolla.

Itse asiassa ohjata voi samanaikaisesti kymmenellä tabletilla, mikä tuo joustavuutta käyttöön, kun bändin jokaisella soittajalla voi olla oma ohjain monitorimiksaukseen ja salin puolella pääjehu voi samanaikaisesti miksata PA-balanssia yleisölle. Ja senkään asian toimittamista ei ole enää sidottu pilttuussa kököttämiseen vaan miksaaja pääsee tabletti muuassaan liikkumaan yleisöalueella joko sound checkin, tai miksei vaikka keikankin aikana.
Ja koska ohjaus tapahtuu langattomasti wifi-yhteydellä, voi varsinaisen – kolmen räkkiyksikön karuun metallokoteloon rakennetun – mikserin jättää lavalle, jolloin erillistä lavarasiaa ei tarvita, eikä sitten liioin kaukokaapeliakaan. Mutta wifi-reititin täytyy hankkia, sillä sellainen ei kuulu pakettiin.

Maininta ”täysin ohjelmoitava” sisältää mikserin kokonaisuudessaan aina 32:sta Onyx-etuvahvistimesta 14:sta balansoituun ja vapaasti määriteltävään lähtöön saakka. Siihen välille mahtuukin 32 mikserikanavaa, joiden varustelu sisältää nelialueiset parametrikorjaimet, bassoleikkurin ja dynamiikkaprosessoinnin.
Perinteisille ulkolaidan muokkaimille tai ulkoisille ohjelmalähteille voi lisäksi käyttää omia erillisiä paluuliitäntöjään.

Kuuloke- ja monitoriliitäntöjen ohessa päämiksauksen saa ulos myös digitaalisen AES/EBU-liitännän kautta, ja lisävarusteena myytävä, mikserille räätälöity Dante-kortti on tuloillaan sekin.

Miksauksen mausteiksi Mackie on laittanut mukaan kaksi sisäistä kaikuprosessoria ja yhden viive-efekteihin erikoistuneen efektiprosessorin.

Keikkamiksauksen ohessa DL32R toimii monikanavaisena reitittimenä tallentimelle, joko 32/32-kanavaisesti tietokoneelle, tai 24/24-kanavaisesti ulkoiselle USB-kiintolevylle. Laite toimii 48 kHz:n näytetaajuudella ja operoi 24-bittisellä koodilla. Mackie ilmoittaa DL32R-mikserin kokonaislatenssiksi analogitulosta analogilähtöön 1,5 millisekuntia.

Lisätiedot: Soundtools

Mackie DL32R saadaan toimitukseen testiin aivan lähipäivinä ja raportti julkaistaan Riffissä viimeistään huhtikuussa.

22.01.2015
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy