Roland Jupiter 4 – alkuperäisempi kuin muut

Uranuurtaja Roland julkisti oman plugari-versionsa anlogisyntikoitten historiaan painavan jälkensä jättäneestä Jupiter 4 -soittimesta.


Valmistajan mukaan AAX-, AU- sekä VST3-formaateissa toimiva plug in on autenttinen toisinto 1970-luvun lopun analogisesta kosketinsoittimesta – valmistajansa ensimmäisestä polyfonisesta sellaisesta – niin synteesin rakenteen kuin hallintapintansakin osalta. Pakettiin kuuluvat myös alkuperäiset soundiohjelmat eli patchit, joita soittimessa oli huikeat kahdeksan kappaletta. Edistyksellisen soundimuistinsa johdosta mallinimi sai tarkenteen "Compuphonic".
Tietokoneen ohessa plug in toimii myös Roland System-8 -syntikassa.

Jotain on Jupiterissa kuitenkin myös uudistettu – alunperin neliääninen polyfonia on nyt kaksinkertainen ja lisäksi alkuperäisten säätimien lisäksi varustelussa on uusia parametrejä soundien muokkaukseen. Ne voi avata näkyviin, jos alkuperäinen lajitelma säätimiä ei tunnu riittävältä.

Realiaikaista muokkausta varten plugarissa on lisäksi myös erityinen Circuit Mod -toiminto.
Arpeggiaattori (viisi erilaista toimintatapaa) sekä efektit (kuusi erilaista särötyyppiä, kuusi delay/modulaatioefektiä ja kuusi kaikutyyppiä) vastaavat nekin osaltaan nykypäivän odotuksiin.

Roland Jupiter 4 kuten aikoinaan:

 

Roland Jupiter 4 plugarina perusmuodossaan:

 

Roland Jupiter 4 plugari, kun uudet lisäparametrit avataan esiin:

Lisätiedot: Roland Suomi

01.07.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy