Prolight & Sound 2014 käynnistyi voimallisesti uusien mikserimallien esittelyillä. Ensimmäisenä kuumaan aiheeseen ennätti heti aamutuimaan Midas, joka oli todelliseen perinnetyyliin peitellyt uutuusmallinsa katseilta suojaan odottamaan juhlallista paljastusta kankaan alta.
Jos hiljattain esitelty Midas M32 laajensi valmistajansa mallistoa kevyempään suuntaan, niin nyt julkistettu Pro X täräyttää suoraan sinne kaikkein järeimpään kategoriaan.
DSP-koneiston nimi on nyt Neutron ja se kykenee käsittelemään kaikkiaan 800 samanaikaista audiokanavaa. Tulokanavia on yhteensä 168 (joista 24 on stereopaluita) ja lähtöjäkin löytyy enimmillään 103 kappaletta.
Virtuaaliset efektiräkit Klark-Teknikin ekvalisaattoreineen sekä muine herkkuineen tekevät mikseristä täysin varustellun ja itsenäisen sali- tai monitorikioskin, ja mikä mielenkiintoisinta: Pro3-, Pro6- ja Pro9-mallit voidaan sisuskaluja vaihtamalla päivittää toimimaan Pro X -luokassa.
Lisätiedot: Starlike
Heti perään jysäytti Yamaha sitten oman pomminsa esittelemällä QL-mikserit, joissa on CL-sarjasta kevyempään käyttöön johdetut vaan ei välttämättä karsimalla koostetut ominaisuudet. Ja mallisarjalla on myö saivan omia, uusiakin ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erittäin mielenkiintoisen tapauksen. QL-mikserin runsaat omat tuloliitynnät, usemman mikserin linkitys rinnaikkain toimivaksi isommaksi mikseriksi ja Yamahan CL-sarjassaan esittelemä automaattinen gain-kompensaatio antavat esimerkiksi äänentoistofirmalle houkuttavia mahdollisuuksia: QL-mikseriä voi käyttää normikeikoilla sellaisenaan, kun taas mahtifestareilla sama tiski palvelee sekä monitorimikserinä että lavarasiana, jonka kautta ohjataan signaalit lavalta pääpöydälle ilman, että lavalle tarvitaan erillistä etuaste/muunninräkkiä.
Ja tietysti nämä ”kevyemmänkin toiminnan” mikserit tarjoavat melkoisen määrän prosessointivoimaa ja työkaluja ammattilaisen käyttöön. Esimerkiksi Virtual Circuitry Modelling -teknologia tuo Rupert Neven Portico-sarjan laitteet virtuaalisesti osaksi QL-mikseriä. Dan Duganin kehittämä automatiikka taas helpottaa miksausta säätämällä niin vahvistuksia, kierronestosuotimia kuin tasojakin omatoimisesti.
Työkaluvalikoimaan kuuluu myös mallinnettua vintagea LA-2A-kompressorista putkiekvalisaattoreihin ja suosittuihin analogisiin dynamiikkaprässeihin. Eikä Yamaha suinkaan ujostele omienkaan luomustensa kanssa: kerrallaan saa käyttöön kahdeksan SPX-2000-prosessoria…
Ei ihme, että halukkaita ruuvaajia riitti heti esittelyn jälkeen.
Yamahan Commercial Audio- eli pro-äänilatteiden jakeluketjua uudistetaan parhaillaan. Laitteet löytyvät edelleen tutusta F-Musiikista, joka jatkaa tämän sektorin jälleenmyyjänä ja bändikamojen maahantuojana/myyjänä tulevaisuudessakin, mutta ammattikäyttöön niin asennuspuolella kuin liikuteltavankin äänentoiston saralla rakennetaan uutta yksikköä suoraan Yamahan kansainvälisen organisaation osaksi. Tiedotamme lisää, kun asiat kehittyvät.
Ja jottei lysti loppuisi siihen, jatkavat muut viestikapulan kuljetusta. Kirjoitushetkellä edessä ovat mm. Allen & Heathin ja QSC:n pressitilaisuudet, eikä muuten analogimiksereidenkään aika ole ohi…