Konstailemattomasti monipuolinen - Clavia Nord Wave

 

Naapurimaan synteesispesialistit eivät ole jääneet polkemaan paikallaan, vaan uutta mallia tuupataan markkinoille tämän tästä. Nord Wave jatkaa sarjaa lisäämällä tuttuihin aineksiin uusia sekoitustapoja ja maukkaita mausteita.

Kaikkihan me olemme nähneet punaista joskus: trendin aloitti Nord Lead (kevyen painonsa vuoksi laite tunnettiin myös nimellä Nerd Load), sitten tuli Nord Modular – ja sitten punaisia masiinoita putkahteli esiin tuon tuosta kuin sateeseen liittyvää klisettä mukaillen. Näin entusiastina ja käyttäjänä (voin kyllä lopettaa heti halutessani) olen kuitenkin ollut huolissani: onko mallisto jo niin laaja, että Clavian huomio pirstaloituu ja lopputuloksena on tuotteita, joilla ei ole kestoarvoa? Päätin ottaa selvää kaksin käsin, kun Nord Wave ilmaantui sopivasti kulkureitilleni. Tuloksena ehdottomasti pisimmäksi venynyt kestotestini, ja sen aikana laitetta käytettiin keikoilla, studiossa, sekä kotona. Viimeksimainittua pitänee pyytää anteeksi kotoväeltä.

Oivallisia aineksia

Nord Wave pitänee luokitella sample playeriksi, jossa on myös syntikka mukana. Syntikkaosaa voi verrata Nord Leadin vastaavaan, uutta väriä suhteellisen yksinkertaiseen synteesikoneistoon tuovar multi-mode filter (HP/BP/LP/COMB/MULTI/VOCAL) ja oskillaattorien välisen FM/PM. Ja kun käytän sanaa “yksinkertainen”, en tarkoita, että sen tuottamat äänet olisivat jotenkin tylsiä. Ei. Todellakaan, ei. Oskillaattorisynkkakin on, samoin aaltomuotoon kajoava Shape-säätö ykkös- ja kakkososkillaattoreille (Pulse Width Modulation onnistuu tämän säädön avulla, esimerkiksi). Kaksi LFO:ta ja MOD ENV, joiden modulaatiokohteet varmasti auttavat perusstaattisuuden purkamiseen.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 7/2008).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

21.07.2009
|
Petri Alanko
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy