Adam TV5 – musanikkarin monitori

|
Image

Nauhadiskanteistaan tunnettu Adam valmistaa aktiivisia tarkkailukaiuttimia monessa hintaluokassa. Uudet T-sarjan monitorit on suunnattu pienellä budjetilla operoiville. 

 

Todennäköinen käyttöympäristö, kotopaja tai pikkustudio, on huomioitu jo TV5:n liitännöissä. Digitaalisia tuloja ei ole, mutta balansoidun analogi-XLR:n vaihtoehtona on balansoimaton RCA, ja niistä sopivampi valitaan käyttöön pienellä liukukytkimellä. 

 

Image

 

Voimakkuudensäätimen luota puolestaan löytyvät kaiuttimen toistovastetta muokkaavan DSP:n määrityskytkimet. Neutraalin toiston vaihtoehtona voi kahdella hyllykorjaimella vaimentaa tai korostaa erikseen niin bassorekisteriä kuin diskantti-kaistaakin. Vaikuttavuutta kytkimillä on maltilliset kaksi desibeliä suuntaansa – juuri sen verran että tarkkaavainen huomaa siirtymän ns. suorasta vasteesta muokattuun. Ja ääriasennosta toiseen vaihtamisen hoksaa sitten jo harjaantumattomampikin kuuntelija. 

Bassopuolella korostus tuntuu käytännössä yleisenä soinnin tanakoitumisena ilman gettoblaster-vaikutelmaa. Valmistaja on ymmärtänyt karttaa alataajuuksilla hypettelyä, eikä kalastele helppoja pisteitä ylimuhkealla bassolla. Hyvä näin. 

Toisaalta myös bassokaistan vaimennus on hyvin mitoitettu – se tuo kaivattua apua lähipinnasta kertautuvan ylimääräisen jymyn neutralointiin, muttei kuihduta sointia luuhun asti.

Diskanttipuolella korostus puolestaan nostaa hieman enemmän kitaristin kynsiä kuuluviin, kun taas vaimennus himmaa yläkerran kirkkautta sametin suuntaan. 

Kevyt sovitus käyttöympäristöön sujuu näillä työkaluilla ja toisaalta mitään ei pääse vallan turmelemaankaan.

Kytkimet ovat fyysisesti pikkuisen kömpelöitä ja naksautus asennosta toiseen vaatii diplomaattista päättäväisyyttä. Asiansa ne toimittavat kumminkin moitteetta ja näitähän ei kuitenkaan yhtenään remplata vaan asetellaan kerran ja unohdetaan yleensä sitten niille sijoilleen.

Fyysiseltä kooltaan TV5 on vielä kätevästi tietokoneen vierelle sijoitettavaa luokkaa. Kaiuttimia ei ole kuitenkaan magneettisuojattu, joten ne saattavat aiheuttaa häiriöitä lähietäisyydellä oleville näytöille yms. Asiasta mainitaan myös käyttöohjeessa, eikä kyse ole viasta vaan ominaisuudesta. 

Viisituumainen bassoelementti ei valtavasti tilaa vie ja niinpä reunoiltaan viistetty kaiuttimen etulevy on verraten kapoisa. Syvyyttä koteloilla on kuitenkin verraten reilusti, ja johtoliitinten kera vapaata tilaa asemapaikaksi tarvitaan reilusti yli 30 senttiä etulaidasta taaksepäin. 

 

Mittojen mukaan

Adam Audio TV5:n yleissointi on luonteeltaan hallittu ja tasapainoinen. Täsmällisesti piirtyvä basso ja selkeä keskialue antavat pohjan, jolla erottelevuus on riittävää vaikka diskanttirekisteri onkin sävyltään mukavan pehmeä.

Sävellys- ja sovitustöihin, oman demopajan tuotantoihin ja ihan musiikin harrastekuunteluun TV5 on mitä passelein kaiu-tin. 

Kriittisempää audiotyöskentelyä harjoittava kaivannee kuitenkin vielä hiukan enemmän tarkkuutta ja säätömahdollisuuksia työkalultaan, ja jos nauhadiskantin lempeä sointi puhuttelee, niin katse kääntyy silloin aivan itsestään Adamin hinnakkaampien sarjojen suuntaan. 

Tehoa ja äänivaroja TV5:ssä on juuri sopivasti alussa kuvaillun käyttöympäristön tarpeisiin, eikä hintakaan ole hirmuinen, joten tutustumista voi suositella lämpimästi.

 

Adam TV5

Aktiivinen studiomonitori

• toistoalue 45 Hz – 25 kHz
• 2-tie rakenne
• 5" bassolementti
• nauhadiskantti 4" (pinta-ala vastaa 1,9" pyöreätä värähtelijää)
• D-luokan vahvistimet 50 W + 20 W
• maksimi äänenpaine 106 dB SPL (pari)

• hintaluokka < 200 euroa / kpl

Lisätiedot: Nordic Audio Distribution

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.