On tilanteita, joissa istumakatsomo on esiintymislavaa alempana. Toisinaan penkki-rivit taas nousevat estradia ylemmäs. Ja joskus tilanne on samaan aikaan sekä että ja siltä väliltä. Näihin kaikkiin variaatioihin Bose tarjoaa ratkaisuksi F1-settiä, jonka suuntausta voidaan muunnella tilanteen mukaan.
F1-järjestelmä koostuu kahdesta kaapista. Bassokaistaa toistaa kahdella kymppituumaisella ladattu F1-subwoofer, jonka toistokaistaksi ilmoitetaan 40 – 250 Hz (-3 dB). Vahvistimen nimellistehoksi kerrotaan 1000 wattia ja maksimiäänenpaineeksi 130 desibeliä.
Bassokaappi sisältää myös jakosuotimen, jonka kautta haaroitettu signaali on johdettavissa eteenpäin yläkerrasta huolehtivalle F1 Model 812 -kaapille. Jakosuodin voidaan myös ohittaa, mikäli täyden kaistan signaali bassoineen kaikkineen halutaan eteenpäin sellaisenaan.
F1 Model 812 -kaiuttimen avautumiskulma on horisontaalisuunnassa kiinteästi 100 astetta, mikä on sopivan lavea yleispäteväksi keilaksi. Pystysuunnassa kaapin suuntaavuus onkin sitten muunneltavissa kekseliään mekaniikan ansiosta.
Malli 812 on kaksitieratkaisu, jossa alle 600 Hz:n kaistaa toistaa yksi 12-tuumainen kartio ja jakotaajuuden yläpuolista osuutta kahdeksan 2,25-tuumaista kartiota. Jälkimmäiset on pinottu kaapin etuseinämään keskilinjalle ja ne muodostavat linjasäteilijän, jonka kaksi keskimmäistä elementtiä osoittaa aina suoraan eteenpäin.
Kolme alimmaista ja kolme ylimmäistä kartiota – sekä niiden aalto-ohjaimet – on sen sijaan kiinnitetty sijoilleen liukumekanismilla, jonka ansiosta niiden muodostama pätkä linjasäteilijästä voidaan taivuttaa mutkalle. Jos pinon annetaan olla suorana, kaiutin suuntaa kaiken äänen suoraan eteenpäin. Jos alaosan kolme kaiutinta käännetään mutkalle, syntyy J-kirjain, joka suuntaa alimpien elementtien äänen alaviistoon. Yläkerrassa saman voi tehdä toisin päin, jolloin ääni suuntautuu nousevaan katsomoon. Mikäli molemmat päät taivutetaan samanaikaisesti, muistuttaa kaareutuvan säteilijän profiili C-kirjainta, jonka keilaksi pystysuunnassa ilmoitetaan 40 astetta.
Suuntausmekanismi on toteutettu niin, että työkaluja ei tarvita vaan kaiuttimet voi loksauttaa mutkalle käsipelillä ja mekaniikka lukittuu oikeaan asentoon ilman ruuveja tai muuta tiukkausta. Kaiuttimien suojana on vyötiäisen kuoren tapaan toistensa lomaan liukuvien kaitaleiden muodostama ritelikkö ja rakenne tuntuu vankalta – kaiuttimet loksahtavat asennosta toiseen vaivattomasti ja lonksumatta.
F1 Model 812 -kaapin toistoalueeksi ilmoitetaan 52 Hz – 15,5 kHz (-3 dB) ja bassokaiuttimen tapaan vahvistintehoksi kerrotaan 1000 wattia. Maksimiäänenpaineeksi Bose ilmoittaa 132 desibeliä hetkellisesti.
Yksin tai suppasen tuella
Yläkerran F1 toimii myös itsenäisenä täyden kaistan pikku-PA:na ja tilapäistä kuulutus- tai taustamusiikkikäyttöä varten tuloliityntöjäkin on kaksin kappalein. Näistä ensimmäinen soveltuu joko mikrofonikäyttöön tai linjasignaalille (XLR combo), jälkimmäinen vain linjasignaalille (6,3 mm jakki & RCA).
Molemmille kanaville on omat volume-säätönsä, joiden lisäksi tarjolla on kytkimellä päälle napsautettava bassoleikkuri. Varsinaisesti se lienee tarkoitettu sub bass -kaiuttimen kanssa käyttöä varten, mutta suodin tuo selkeyttä esimerkiksi puheäänentoistoon kyllä silloin, kun malli 812 on yksinään sellaisissa toimissa.
Linjatason balansoitu lähtö mahdollistaa kaiutinten linkittämisen.
Suppasen tapaan myös yläkerrassa on kahvoja kaksin kappalein, yksi yläpäädyssä ja toinen keskellä takalevyä. Vaikka niistä saakin tukevan otteen, niin kongressikeskuksen ex-tempore-tyyppisten lehdistötilaisuuksien juoksukaiuttimeksi F1 Model 812 on hieman kookas ja verraten painavakin. Parhaimmillaan se onkin rauhallisen roudauksen jälkeen puheen tai musiikin toistossa, joko itsellisenä tai bassokaiuttimen kera.
Kompakti rakenne
Setiksi bassokaappi ja sen satelliitti kootaan U-kirjaimen muotoisella sangalla, joka matkustaa keikalta toiselle bassokaapin takalaitaan upotettuna ja salvalla sijoilleen lukittuna. Settiä kasattaessa U:n avoin pää painetaan bassokaapin kannen koloihin ja yläkaappi asetellaan sitten sangan varaan, johon se asettuu tyköistuvien kolojen ja niihin painautuvien ulokkeiden ohjaamana. Salpaa tai muuta varsinaista lukitusta ei liitoksessa ole, mutta fiksu mekaaninen sovitus ja painovoima tekevät yhdistelmästä vakaan. Palaset istuvat toisissaan sen verran jämptisti, ettei niitä tönimällä saa irtoamaan.
Yläkerran kaapilla on kuitenkin painoa sen verran, että yleisön mahdolliseen vellontaan kannattaa varautua kiinnittämällä tai tukemalla koko yhdistelmä jotenkin niissä paikoissa, joissa käkimassa pääsee nojailuetäisyydelle kaiuttimista.
Keikan aikana yläkertaa kannatteleva sanka palvelee myös kaapelikouruna, jonka suojissa piuhat saa tuotua satelliitille siististi katseilta piilossa.
Messu-uutuudesta tuotantomalliksi
F1 esiteltiin keväällä 2015 Frankfurtissa ja alkukesästä yksi demosetti liikkui jo esittelykiertueella musiikkiliikkeissä Suomessa. Nyt testiin saatu satsi oli kuitenkin edelleen ennakkomalli, joskin artikkelin julkaisun aikoihin pitäisi sitten olla myynnissä jo varsinainen tuotantoversiokin. Siihen oli luvassa vielä muutama kentältä saadun palautteen perusteella tehty pikkuparannus, mutta tarkempaa tietoa niistä ei ollut kirjoitushetkellä käytettävissä.
Mekaaninen toteutus on asiallinen ja kaapit toisiinsa liittävä sankakin vaikuttaa kyllin jämäkältä tositoimiin. Jos setti hankitaan yhtyeen omaan käyttöön, tai vaikka teatteriin, oppilaitokseen tai monitoimisaliin, jossa siitä huolehtii talon oma henkilökunta, rakenne toimii varmasti. Milloin kenenkin asiakkaan hoteisiin vuokrattavaksi PA-firman keikkasetiksi saattaisin kuitenkin empiä hieman näin hienostuneen laitteiston hankkimista – kestääkö sankasysteemi myös brutaalia väärinkäyttöä fyysisesti ja pysyykö se tallessa reissussa? Valikoiduille asiakkaille olisi ilo luovuttaa tällainen kalusto viikonlopun keikoille, mutta roisimmille kinkereille en pakettia tohtisi lähettää.
Soinnillisesti nyt kokeiltu sub bass -kaapin ja yläkerran yhdistelmä sekä F1 Model 812 erikseen olivat vakuuttavia. Kokoisekseen niistä lähtee erittäin tömäkästi ääntä ja se on täsmällisen selkeää ja puhdasta. Minkäänlaista piikikkyyttä ei ilmennyt ja keskialueen kuulaan tasainen sointi suosii laulettua musiikkia. Näillä eväillä F1 sijoittuu PA-laitteiden hifi-kategoriaan.
Linjasäteilijän kääntyvät lohkot vaikuttivat mekaanisesti luotettavilta ja niiden vaikutus on sopivan voimallinen: alussa esitettyihin tilanteisiin ne antavat tepsivää lääkettä, mutta huolimaton ei niillä kuitenkaan saa vahingossa pilattua koko hommaa. Osa kiitoksesta lankeaa tässä kohden automatiikalle, joka säätää linjasäteilijän kulloiseenkin muotoon sopivan sähköisen ekvalisoinnin ilman, että käyttäjän tarvitsee tehdä mitään. Erinomaista!
Bose F1
Kokoäänialuekaiutin ja sub woofer
F1 Model 812
• kaksitierakenne, jakotaajuus 600 Hz
• toistoalue 52 Hz – 15,5 kHz (-3 dB)
• nimelliseteho 1000 w
• maksimiäänenpaine 132 dB (SPL) hetkellisesti
• diskanttialueella linjasäteilijä (8 kpl 2,25" elementtejä)
• 12" bassokaiutin
• suuntaavuus horisontaalisesti 100 astetta
• suuntaavuus vertikaalisesti enimmillään 40 astetta
• ulkomitat n. 66 × 33 × 37 cm (k × s × l)
• paino 20,18 kg
• hinta 1199 e
F1 Sub Woofer
• toistoalue 40 – 250 Hz (-3 dB)
• nimelliseteho 1000 w
• maksimiäänenpaine 130 dB (SPL) hetkellisesti
• kaksi 10-tuumaista elementtiä
• ulkomitat n. 69 × 41 × 45 cm (k x s x l)
• paino 24,9 kg
• hinta 1199 e
Lisätiedot: Bose Finland
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 4/2015. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.
Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa. Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.