Electro-Harmonix Intelligent Harmony Machine – harmonisoiva soittokaveri

|
Image

Harmonia. Se on tavoittelemisen arvoinen olotila, jossa kaikki on keskenään sopusoinnussa.


Musiikissa harmonia tarkoittaa samanaikaisesti soivia erikorkuisia ääniä. Ja kitaran harmonisointi viittaa melodian tai riffin tai soolon seuraamiseen toisella äänellä. Monille bändeille harmonisoitujen kitaroiden soinnista on muodostunut tunnistettava tavaramerkki.

Jos toista kitaraa ei tuplaamiskaveriksi ole tai yhteispeli ei treenaamisesta huolimatta ota sujuakseen, apuja löytyy efektipedaalistakin. Oktaavilla ylös tai alas tuplaaminen on ollut helppoa toteuttaa elektronisesti ja sellaisia laitteita on tarjolla ollut jo kymmenien vuosien ajan. Modernin elektroniikan laskentateho ratkaisee harmonisoinnin muillakin intervalleilla.

Tutkittavana on Electro-Harmonixin Intelligent Harmony Machine (IHM), pieneen ja tukevan tuntuiseen koteloon rakennettu pedaali, josta irtoaa laaja valikoima harmonisoivia intervalleja.

Pieni koko aiheuttaa sen, että säätimetkin ovat minikokoisia. Vaikka sävellajin ja harmonisointitavan valitsimissa onkin pykälät eivätkä ne jää väliasentoon, niitä on kuitenkin katsottava läheltä, jotta varmasti näkee merkkiviivan asennon ulkokehän kirjaimiin ja numeroihin nähden.

Image

Sävellajin valitsimessa on seitsemän eri asentoa, ja kun sen vieressä on puoli sävelaskelta korottava minikytkin ja tämän vieressä vielä duuri/molli-minikytkin, toiminnot saadaan käyttöön kaikissa 12 perusduurissa ja -mollissa.

Harmonisointitavan valitsin puolestaan on 11-asentoinen, ja alkajaisiksi se tarjoaa kahdeksan tuplausmahdollisuutta – näistä kolme perustaajuuden alapuolelle ja viisi yläpuolelle – sekä kolme tilaa, joissa alkuperäisen kaveriksi lisätään samanaikaisesti kaksi ääntä. Ja näille kolmelle viimeiselle saa käyttöön kaksi valinnaista kolmen lisäpakettia sopivalla kytkimien yhteiskäytöllä.

Kahdella pienellä säätimellä valitaan kokonaislähdön taso sekä käsitellyn ja käsittelemättömän signaalin miksaus. Jälkimmäisestä lisää vielä myöhemmin, kuten myös ylänurkan Poly Override -painikkeesta.

Pedaalin ilmoitetaan toimivan yhdeksän voltin paristollakin, mutta sen mukana tulee joka tapauksessa EHX:n oma virtalähde. Pedaalin virtaliittimessä ei ole tukirengasta eikä upotusta. Jakkiliitynnät sen sijaan ovat hyvin tuetut.

 

Kuinka älykäs?

Musiikillisen harmonisoinnin teoreettiset perusteet tunnetaan satojen vuosien ajalta ja intervallien keskinäiset suhteet ovat puhdasta matematiikkaa, joten näissä asioissa ei ole tarvinnut keksiä uutta. Älylaitteeksi IHM osoittautuu siinä, että siltä sujuvat toiminnot kaikissa duuri- ja mollisävellajeissa ja joissakin asetuksissa se on jopa kolmiääninen.

Kaikkia mahdollisia intervalleja oktaavin sisältä IHM ei tarjoa. Eikä sellainen järkevää olisikaan. Musiikillisesti miellyttävimpiä – ja yleisimmin käytettyjä – ovat terssi- ja sekstiharmoniat ja valikoimasta löytyvät näiden lisäksi yläkvartti, -kvintti ja -septimi. Kolmiääniset rakennetaan yhdistelmistä perusäänen päälle terssi + kvintti, terssi + septimi tai kvintti + oktaavi sekä näiden käännöksistä.

Modaalisten harmonioiden luominen voi vaatia asetusten etsimistä ja harmonisen mollin moodeja tämä pedaali ei tunne.

Pedaali seuraa yksiäänistä soittoa hyvin, eikä havaittavaa latenssia ole. Jos sävellajissa pysytellään, harmonisointi onnistuu asiallisesti ja kromaattiset äänetkin käsitellään. Samoin venytykset, vibrato ja demppaus ainakin kohtuullisessa määrin. Jos taas säätimillä asetettu sävellaji on eri kuin soitettu, tulokset saattavat olla erikoisia.

Puhdas soittotekniikka on paikallaan, sillä pedaalin saa häiriintymään soittamalla soinnun tai kaksikin ääntä yhtä aikaa. Tällaisia tilanteita käsittelemään sitä ei olekaan suunniteltu.

Koko biisiä ei luultavasti harmonisoidulla kitaralla vedetä läpi. Poljettavalla kytkimellä on kaksi tilaa: perinteinen on/off tai jos tarvitaan vaikkapa pikaisia harmonisoituja fillejä, sille voi valita momentary-tilan, jolloin efekti on käytössä niin kauan kuin jalka kytkintä painaa.

Harmonisoitu signaali miksataan alkuperäiseen halutussa suhteessa ja yhdistelmä lähtee Output-lähdöstä signaalien ollessa samassa ajassa ja samalla soundilla. Jos kuitenkin kiinnostaa saada hiukan eroa ajoitukseen ja soundeihin, laitetaan miksaus täysille, Outputista käsitelty signaali ulos ja Dry Out-rinnakkaislähdöstä käsittelemätön. Nämä kaksi jaetaan omiin signaaliteihin ja muokataan maun mukaan.

Kuten aikaisemmin todettiin. IHM ei tykkää harmonisoida sointua tai kahta samanaikaista ääntä. Mutta sillä kuitenkin on polyfoninen käyttötila. Se kytketään ylänurkan painikkeella Poly Override. Tässä tilassa pedaali toimii elektronisena kapona ja se siirtää kaikkia ääniä määritellyn intervallin verran. Alaspäinkin pääsee: kvartti alas tuo kitaran jo baritonin äänimaailmaan. Alaoktaavi löytyy, joskin tulos kuulostaa matalalta soivalta kitaralta, ei sähköbassolta. Ja puolen sävel­askeleen pudottaminen kiinnostaa monia, kun halutaan pärjätä vakiovireisellä kitaralla Eb-vireessä.

Hyvin tehtynä harmonisoidut kitaralinjat kuulostavat uljaalta. IHM:n kanssa niitä pääsee vaivattomasti toteuttamaan ja kokeilemaan erilaisten intervallien toimivuutta.

 

Electro-Harmonix Intelligent Harmony Machine

Harmonisoiva kitarapedaali ja elektroninen kapo

• kahdeksan harmonisointia yhdellä lisä-äänellä 
ja 3 × 3 kahdella lisä-äänellä
• harmonisoinnit kaikissa 12 duurissa ja mollissa
• 11 kapotoimintoa
• lähdöt käsitellylle ja käsittelemättömälle signaalille miksattuna sekä pelkälle käsittelemättömälle
• mukana oma virtalähde
• hinta noin 230 €

Lisätiedot: Electro-Harmonix
EM Nordic
Musacorner
Uraltone

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.